Вашингтон поки не збирається відкривати свій пост в Криму

Вівторок, 2 червня 2009, 20:01

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Джеймс Петтіт заявляє, що США поки не готові відкривати своє представництво в Криму.

"Поки ми готові відкривати консульства. Я думаю, що це не скоро буде. І звичайно, ми нікого не будемо змушувати. Якщо дійсно з кримської сторони не бажають нашої присутності тут, тоді ми пошукаємо, може бути, інше місто і там відкриємо консульство. Звичайно, ми не хочемо бути там, де ми не бажані", - заявив Петтіт на прес-конференції в Сімферополі.

Він вважає, що більшість кримчан хочуть, щоб були хороші відносини між Україною, Америкою та іншими країнами, і, можливо, США повинні були б краще з'ясувати, чого вони хочуть, коли висловили намір відкрити своє дипломатичне представництво в автономії.

За словами Петтіта, саме тому в ході зустрічей, які були у нього в Криму з керівництвом автономії, він більш детально прояснив плани США в цьому питанні.

"Але поки що не можу сказати, навіть чи буде консульство, або коли буде консульство", - зазначив він.

Петтіт також зазначив, що, можливо кримчан відлякує сам термін, який вживається у Держдепартаменті США, такий як пост американського присутності.

За його словами, турбуються дарма. "У нас багато таких постів у багатьох країнах, наприклад в Японії, Франції, Німеччині", - сказав повірений.

При цьому за його словами, тому, що США висловили намір відкрити саме дипломатичну присутність, а не повноцінне консульство, "є просто прозаїчне пояснення - це бюджетне питання".

За словами Петтіта, США хотіли б, щоб було відкрито 100%-е консульство, яке змогло б надавати всі види консульських послуг, зокрема, видачу віз, оформлення паспортів, а також надавати послуги американським громадянам, які знаходяться на даній території, вирішувати важливі завдання для будь-якого консульства, зокрема, розвивати відносини на всіх рівнях - політичному, економічному та культурному з жителями Криму.

"Так, що тут нічого такого немає", - сказав він.

Відповідаючи на питання про те, чи не змінилася політика США щодо можливості відкриття своєї присутності в Криму у зв'язку з призначенням нового держсекретаря Хілларі Клінтон, Петтіт зазначив, що політика не змінилася, оскільки в даному випадку питання про це зафіксовано у статті хартії про стратегічне партнерство між Україною та США.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування