Посол України: Усі заяви Росії – спроби посіяти паніку

Середа, 3 червня 2009, 13:22

Росія хоче посіяти паніку, заявляючи про неспроможність України заплатити за газ, переконаний посол України при Євросоюзі Андрій Веселовський.

Посол нагадав, що 29 травня відбулася телефонна розмова прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна з президентом Єврокомісії Жозе Баррозу, в ході якої російський прем'єр просив допомогти Україні розрахуватися за газ, а також нагадав про звернення Росії до МВФ щодо проведення аудиту України та надання їй кредиту, повідомляє УНІАН.

"Робиться це з абсолютно тією самою метою, що і в січні (під час українсько-російської газової кризи): посіяти паніку, створити враження, що українська влада не контролює ситуацію, що населення перебуває у великому ризику, нема кому про нього подбати", - сказав Веселовський.

При цьому посол висловив переконання у тому, що неплатоспроможність України – лише гіпотетична.

"Ми всі маємо абсолютно тверду упевненість в тому, що Україна заплатить за газ за травень, так само, як вона перед тим заплатила за квітень, перед тим за березень і так далі. Хоч на початку кожного місяця з Москви і лунають розпачливі вигуки, що українці нам не заплатять, це – банкрути, вони – авантюристи, в них грошей немає і так далі", - сказав він.

"Ось вся ця вакханалія і скандальні заяви будуть лунати до того моменту, поки Україна не заплатить. А вона заплатить, 7 червня розрахується, і я хочу вірити, що так буде і надалі", - додав Веселовський.

Як відомо, 29 травня після телефонної розмови з Путіним Баррозу повідомив журналістам, що в бюджеті ЄС немає грошей на те, щоб надати фінансову допомогу Україні на суму в 5 млрд. дол.

Водночас президент Єврокомісії заявив про намір обговорити це питання на самміті ЄС 18-19 червня.

1 червня Росія також звернулася до МВФ з проханням вивчити ситуацію щодо платоспроможності України за газ та надати додаткову підтримку Києву.

Згідно із контрактами між "Нафтогазом України" та "Газпромом", "Нафтогаз" має оплачувати спожитий газ до 7 числа кожного місяця.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування