Ющенко закликає громадян "не мовчати" проти БЮТ і ПР

Середа, 3 червня 2009, 16:25

Принципово важливі рішення, такі як скасування всенародних виборів президента або продовження повноважень місцевих органів влади чи діючого парламенту, має приймати виключно народ.

На цьому наголосив президент Віктор Ющенко під час прес-конференції у Луганську, повідомляє прес-служба глави держави.

"Коли ми говоримо про державний устрій, організацію системи влади – це виключна компетенція виборців, тому я закликаю просто не мовчати", – сказав Ющенко.

Президент закликав українське суспільство зайняти активну громадянську позицію у цій ситуації, оскільки те, що пропонується сьогодні як консолідація Партії регіонів та БЮТ, насправді є "новою і небажаною загрозою конституційному ладу країни".

"На мій погляд, ми не маємо справи з ідеологічними силами. Ми маємо справу з силами, які готові за те, що належить до приватних чи корпоративних інтересів, все решту продати", – заявив глава держави.

Говорячи про бажання БЮТ та "Регіонів" продовжити повноваження місцевих органів влади та парламенту, прийняти рішення щодо виборів президента у Верховній Раді, Ющенко сказав: "Це – політичний хабар на всіх рівнях для того, щоб сформувати альянс для одного злочинного проекту, переглянути українську Конституцію".

Безперечно, відзначив президент, у парламенті може існувати коаліція між Партією регіонів та БЮТ, але є неприпустимими спекуляції виборчим мандатом для того, щоб відсторонити громадськість від прийняття рішень з даного питання.

Фактично, переконаний Ющенко, йдеться про повторення варіанту внесення змін до Конституції, яке мало місце 2004 року: "Я переконаний, це призведе до серйозних соціальних потрясінь і протистоянь".

"У мене немає сумніву, що разом з нацією я не допущу виборів президента у парламенті, тому що це кінець національного суверенітету, це кінець українській демократії", – наголосив Ющенко, додавши, що для цього необхідна колосальна консолідована робота усього суспільства.

Президент запевнив, що робитиме все від нього залежне для вирішення цієї ситуації: "Вам не буде соромно за дії президента у цій ситуації. Я вимагатиму і від політичних лідерів, і від політичних партій, які стоять за цими авантюрами, кроків, що відповідають закону і чинній Конституції. Іншого сценарію я як глава держави не допущу".

Ющенко висловив сподівання, що ці його застереження будуть враховані, зокрема, Партією регіонів, яка має найбільшу підтримку у суспільстві.

"Я думаю, ця партія повинна нести відповідальність за стабільність, легітимний розвиток подій, а не йти у фарватері будь-яких авантюр, привезених з Москви чи розроблених Медведчуком. Будь-які інші ініціативи, окрім тих, що виходять з правових норм, я переконаний, не повинні прийматися", – сказав президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...