Наливайченко: "У злочинів проти людства немає терміну давності"

Середа, 3 червня 2009, 17:08

Служба безпеки України звернулась до ФСБ РФ з проханням надати документи, які зберігаються в архівах російських спецслужб і можуть допомогти у розслідуванні кримінальної справи за фактом геноциду-голодомору 1932-33 років.

Про це заявив голова СБУ Валентин Наливайченко на брифінгу в середу, повідомляє прес-служба відомства.

"Допомога російської сторони буде надзвичайно важливою для об'єктивного розслідування справи і подальшого висування звинувачення у суді", - зазначив він.

"Заради цього і порушено кримінальну справу – встановити істину, а саме організаторів і виконавців цього злочину", - наголосив Наливайченко.

Голова СБУ поінформував, що в рамках кримінальної справи у 17 областях України, що постраждали від Голодомору, створені спеціальні слідчі групи.

За його словами, справа розслідується слідчими СБУ на підставі національного законодавства з урахуванням міжнародних конвенцій, сторонами яких є Україна.

Наливайченко повідомив, що Українським інститутом національної пам'яті вже встановлено імена 882 510 осіб, які загинули під час геноциду.

На даний час опрацьовуються документи, опитуються свідки, встановлюються приховані місця масових поховань людей, що стали жертвами штучно створеного голоду.

"Отримано серйозні докази того, що спеціально створені каральні загони вилучали у селян не тільки збіжжя, а й худобу, посуд та інше начиння, а відтак, люди були приречені на голодну смерть", - зазначив Наливайченко.

"До того ж, існують документи, які свідчать про масові розстріли людей, які намагались чинити спротив або просто говорити про факт голоду", - додав він.

За словами Наливайченка, завдання слідчої групи – здійснити якісний збір доказів і свідчень та передати справу до суду: "У цій кримінальній справі є серйозна судова перспектива".

На запитання журналістів, чи не стане перешкодою для винесення обвинувачень у справі те, що виконавців геноциду вже немає в живих, Наливайченко нагадав, що згідно з Конвенцією ООН 1968 року до злочинів проти людства не застосовується термін давності.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування