Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЕДВЕДЄВ ЛЯКАЄ УКРАЇНУ САНКЦІЯМИ: "ЦЕ НЕ ЖАРТИ"

Середа, 3 червня 2009, 17:39

Президент Росії Дмитро Медведєв доручив віце-прем'єру Ігорю Сечіну активізувати переговори з українською стороною та Євросоюзом з питань оплати Україною російського газу і одночасно нагадав Києву про можливість санкцій за недотримання домовленостей з Москвою в газовій сфері.

"Потрібно продовжувати контакти з європейськими партнерами, з Брюсселем, з країною, яка головує в Євросоюзі, з українськими колегами", - сказав Медведєв в ході зустрічі у середу з Сечіним, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому Медведєв зазначив, що російська сторона в ході цих консультацій "повинна виходити з однієї простої речі: ця проблема не є проблемою тільки Росії і України, це - проблема поставок газу до третіх, європейських країн".

"Ці аргументи (про те, що Москва і Київ повинні розбиратися між собою) тут не працюють", - підкреслив президент Росії.

Він також зазначив, що "це - не проблема Росії, це проблема України".

"Україна повинна платити згідно з тим договором, який укладено, подобається це комусь чи не подобається. Для нас абсолютно байдуже, яку позицію займають сьогодні наші колеги. Вони підписали договір і зобов'язані його дотримуватися", - заявив Медведєв.

Він попередив, що "якщо договір не буде виконуватися", Росія повинна буде "ввести санкційний режим, який полягає в переході на стовідсоткову передоплату майбутніх поставок газу".

"Це не жарти, це нормальна юридична практика. Це нормальні відносини між двома компаніями", - сказав він.

Разом з тим президент Росії попросив уряд і конкретно Сечіна "докласти усіх необхідних зусиль, щоб мінімізувати ці негативні наслідки, щоб по можливості допомогти Україні, яка сьогодні має дуже серйозні фінансові труднощі".

Медведєв ще раз підкреслив, що Росія не повинна "робити це в односторонньому порядку".

Зокрема, на думку президента Росії, для вирішення цієї проблеми могли б бути задіяні механізми, сформовані в рамках "великої двадцятки".

"На саміті двадцятки ми створили фонд у розмірі 1 трлн 100 млрд доларів. Росія також ухвалила рішення про придбання паперів, які емітує Міжнародний валютний фонд, на значну суму", - підкреслив Медведєв.

"Так нехай ці гроші йдуть на допомогу тим економікам, які перебувають у скрутному становищі і які історично є близькими нам економіками", - додав він.

Медведєв попросив Сечіна "звернути на ці моменти увагу й на переговорах з українською стороною, і в ході контактів з партнерами по Євросоюзу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування