ПУТІН ГРОШЕЙ УКРАЇНІ НЕ ДАСТЬ І ГАЗ ПЕРЕКРИЄ

Середа, 3 червня 2009, 17:48

Глава уряду Росії Володимир Путін заявив, що Євросоюз не бажає надавати фінансову допомогу Україні за оплату контрактів з постачань газу, і попередив, що у випадку порушення контрактів "Газпром" може припинити постачання газу.

"Усі наші звернення в комісію Європейських співтовариств дотепер успіху не мали. Відповідь одна - для України в нас грошей немає", - заявив Путін.

"Що буде відбуватися відповідно до наявних контрактів? При першому ж збої в оплаті "Газпром" має право зажадати предоплату. Як тільки передоплати не буде, не буде і газу", - підкреслив він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами глави уряду РФ, "Газпром" буде поставляти (Україні) рівно такий обсяг, який буде оплачено".

При цьому Путін зазначив, що "без закачування в підземні сховища Україна вижити не може і вона буде змушена відбирати газ із експортної труби". "Буде змушена відбирати, і її навіть звинувачувати в цьому не можна", - заявив він.

Путін підкреслив, що зараз всі живуть в умовах дуже жорсткої економічної кризи, і українська економіка страждає від неї, можливо, більше, ніж якась інша.

"Радіти чи зловтішатися з приводу труднощів зі сплатою Україною за продукт, який отримується від нас, в Росії ніхто не збирається. Але й платити за це ми теж не можемо", - заявив Путін.

Він пояснив, що Україна має забезпечити поставки газу для поточного споживання і заплатити за закачування газу в підземні сховища. Без закачування газу в підземні сховища українська економіка в осінньо-зимовий період існувати не зможе.

Путін повідомив, що приблизно щомісячне споживання Україною газу в доларовому вимірі становить близько $ 200 млн, і в принципі Україна за це платить. При цьому, зазначив він, "закачування щомісяця коштує приблизно $500 млн". "В цілому до жовтня включно це буде $5 млрд.", - сказав Путін.

Він зазначив, що Росія пропонує проблеми, які виникли в Україні, вирішувати спільно з Європейським Союзом.

У той же час віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін заявив, що Росія не готова надати Україні кредит на придбання газу для наступного накачування в підземні сховища.

На зустрічі з президентом РФ Дмитром Медведєвим він повідомив, що "уряд України і "Нафтогаз" України звернулися до російської сторони з проханням дати кредит у розмірі $4,2 млрд для придбання приблизно 19,5 млрд кубометрів газу".

"Однак "Газпром" уже перевів за транзит газу через територію України $2,15 мільярди. Цього досить для забезпечення транзиту газу через Україну до лютого 2010 р. включно, сказав Сєчін. Він підкреслив, що "у цій ситуації "Газпром" не може в однобічному порядку фінансувати своїх партнерів в Україні з цією метою", - заявив Сєчін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

17:40
У березні Мінфін залучив до держбюджету 9 мільярдів доларів зовнішнього фінансування
17:30
Росіяни вивозять крадене українське збіжжя до Туреччини, Лівії та Ізраїлю – розслідування
17:29
НАБУ та САП завершили розслідування про заволодіння земель на Київщині: збитки - 1,8 мільярда
17:07
У ХІХ ст. лікар обгорнув книгу шкірою померлої пацієнтки. Нині Гарвард прибрав цю палітурку
17:06
Митниця запустила онлайн-сервіс для декларування експрес-відправлень і сплати мита
17:06
ЗМІ: Польські асоціації підтвердили дивну поведінку польського чиновника на переговорах з Києвом
17:00
"Норнікель" втрачає клієнтів в ЄС: вони відмовляються від продукції з російських металів
16:47
Данілов, Литвиненко та інші перестановки, які готує Зеленський
16:46
"Укрнафта" отримала додатковий видобуток в майже 140 тонн нафти на добу
16:44
Українець, який вперше переміг на престижному ультрамарафоні в Канаді, розповів про дистанцію
Усі новини...