ПАДІННЯ ВВП ОЦІНИЛИ У -21%

Середа, 3 червня 2009, 21:43

Рахункова палата, за власними експертними розрахунками, заявляє про зниження ВВП країни на 21,1 відсотка.

Про це йде мова у висновку щодо виконання Держбюджету за перший квартал 2009 року, який затвердила колегія рахункової палати під головуванням Валентина Симоненка, повідомляє прес-служба відомства.

"Зроблено висновок, що минулорічні негативні економічні тенденції у січні-березні поточного року значно посилилися й переросли в істотний спад", - йдеться у повідомленні.

"За відсутності офіційних статистичних даних щодо валового внутрішнього продукту рахункова палата здійснила власні експертні розрахунки, які засвідчили зниження реального ВВП на 21,1 відсотка унеможливлює досягнення економічного зростання, врахованого при затвердженні державного бюджету", - наголосили у відомстві.

"Падіння економічної активності в умовах інфляційних процесів (5,9 відсотка) призвели до погіршення якості життя населення. Кількість зареєстрованих безробітних на 1 квітня поточного року склала 879 тисяч громадян і збільшилася, порівняно з відповідною датою минулого року, в 1,4 рази", - повідомляє рахункова палата.

"Заборгованість з виплати заробітної плати працівникам з початку року зросла в півтора раза і становила 1,7 мільярда гривень. В умовах "замороження" розмірів державних соціальних гарантій і стандартів продовжувалося реальне зниження прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії за віком, мінімальної заробітної плати, інших соціальних виплат", - йдеться у повідомленні.

За даними відомства, "доходи державного бюджету, в цілому, за перший квартал становили 51,3 мільярда гривень або 20,9 відсотка планового річного обсягу".

"Навіть за умов зростання переплат податків і зборів в 1,6 рази, до 13,8 мільярда гривень, та невідшкодування платникам майже 15 мільярдів гривень податку на додану вартість, заплановані на січень-березень доходи загального фонду не виконані на 0,9 мільярда гривень або 2,6 відсотка", - йдеться у висновку.

"В цілому, видатки державного бюджету проведені на суму 51 мільярд гривень або 18,6 відсотка річного плану. Видатки загального фонду виконані в сумі 38,2 мільярда гривень, що на 1,8 мільярда гривень або 4,7 відсотка нижче планових обсягів, спеціального фонду - 12,8 мільярда гривень або 15,9 відсотка планових річних призначень", - наголошується у повідомленні.

Рахункова палата підкреслює, що "майже весь обсяг (99,9 відсотка) видаткової частини загального фонду спрямовано на поточні видатки".

"Не забезпечено наповнення Стабілізаційного фонду, із запланованих 3,2 мільярда гривень надійшло лише 0,1 мільярда гривень або 3,7 відсотка", - сказано в повідомленні.

"Кошти фонду використовувалися урядом, здебільшого, як додатковий бюджетний ресурс для проведення загальних видатків", - заявили у відомстві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування