Ющенко нагадав банкірам про правила гри

Четвер, 4 червня 2009, 13:27

Існування тіньових схем в українській економіці неможливо без залучення банків, переконаний президент Віктор Ющенко.

Яскравим свідченням цього він назвав викриття Службою безпеки і Генпрокуратурою наприкінці травня конвертаційного центру, який сприяв виведенню за кордон валютних коштів і фінансуванню контрабанди.

"Банки, які брали участь у тій афері, це – казначеї тіньової економіки", – заявив президент на нараді з правоохоронними та контролюючими органами, додавши, що державі внаслідок цієї незаконної діяльності завдано збитків на суму 1 мільярд гривень.

Президент нагадав, що під час зустрічі 1 червня в аеропорту "Бориспіль" було домовлено, що правлінням НБУ буде прийнято рішення про застосування заходів впливу щодо п'яти банків, які були залучені до організації згаданої тіньової схеми.

Зокрема, передбачалося позбавити їх ліцензії на ті операції, які використовувалися при реалізації цих схем, а також широке інформування громадськості про ці банки.

"Сподіваюся, що п'ять банків, які долучилися до тієї афери, знаходяться сьогодні під кримінальним слідством, що Генпрокуратурою разом із СБУ ведеться кримінальне слідство за фактами, які завдяки митниці і діям комерційних банків були зроблені", – сказав Ющенко.

Президент попередив банкірів, присутніх на нараді, від участі в організації подібних оборудок, наголосивши, що участь банку в таких схемах без відома керівника – неможлива.

Він звернув увагу на те, що кожного місяця обсяг валюти, що купується на легальному готівковому ринку на 500-600 млн. доларів або на 30-40% більше, ніж ймовірний легальний попит на цю валюту, що формується, виходячи з обсягу знятих депозитів у гривні та погашених валютних кредитів.

Відтак президент звернувся до присутніх під час наради представників банків з вимогою працювати на валютному ринку відповідно до норм національного законодавства.

"Жодна валютна готівкова операція не робиться без відома голови банку. Ви є валютними агентами клієнта і закон покладає на вас відповідальність. Ви повинні робити ту місію на валютному ринку, якої від вас вимагає закон про валютне регулювання", – попередив президент.

Він нагадав, що вже попереджав про неприпустимість спекулятивних операцій на валютному ринку під час нарад з учасниками банківського сектору.

Як відомо, СБУ викрила злочинне угрупування, яке запровадило протиправний механізм переведення безготівкових коштів у готівку та виведення грошових коштів за кордон з використанням розрахункових рахунків фіктивних та буферних комерційних структур, відкритих у ТОВ "Партнер Банк".

Щомісячний обсяг фінансових оборудок "конвертаційного" центру складав понад 300 млн. грн.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...