Ющенко стурбований бездіяльністю Тимошенко

Четвер, 4 червня 2009, 15:55

Президент Віктор Ющенко стурбований бездіяльністю уряду в питанні добудови житла з високим ступенем готовності.

На цьому він наголосив у четвер на нараді з головою НБУ, представниками Міністерства фінансів, Державної іпотечної установи, Міністерства регіонального розвитку і будівництва та Державного ощадного банку.

"Мене турбує така урядова політика, і я знаходжу в цьому велике розчарування. Ми так працювати не можемо", - сказав президент.

Глава держави нагадав, що 8 квітня 2009 року підписав указ "Про деякі заходи щодо сприяння добудові житлових об'єктів", у якому був запропонований прозорий та ефективний механізм стабілізації ситуації в будівельному секторі.

За його словами, метою Указу було об'єднати зусилля Державної іпотечної установи, Державного ощадного банку, НБУ, Української будівельної асоціації, щоб добудувати 700 об'єктів із високим ступенем готовності.

Ющенко констатував, що після подібної наради у квітні добудування таких об'єктів не зрушило з місця.

Згідно із запропонованою схемою, під гарантовані цінні папери Державна іпотечна установа мала залучити через Державний ощадний банк кошти Національного банку України в розмірі 1 млрд. грн., які в подальшому повинні надаватись населенню як пільгові довгострокові кредити.

Він звернувся до присутніх на нараді із проханням пояснити причини, з яких ця схема не працює.

"У мене запитання, урядовці, до вас: що заважає взяти 1 мільярд, який лежить за нашою спільною домовленістю, для того, щоб почати проект добудови 700 житлових будинків?", - запитав президент.

Він наголосив, що будівельна галузь чи не найбільше постраждала в умовах кризи: за перший квартал цього року спад житлового будівництва скоротився на 55% від рівня попереднього року. Відтак, за його словами, треба було використати будь-яку можливість для підтримки галузі.

Підсумовуючи результати наради, президент зазначив: якщо зараз немає можливості здійснити такий крок на 1 мільярд гривень, то слід робити це траншами, перший з яких міг би становити 30 млн. грн. Віктор Ющенко дав доручення до 9 червня визначити перелік житлових об'єктів з готовністю понад 70% для першочергового добудування, на які й будуть спрямовані ці кошти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування