РНБО вимагає, щоб ЧФ виконував українські умови

П'ятниця, 5 червня 2009, 09:16

Перший заступник РНБО Володимир Огризко вимагає від російського Чорноморського флоту, що базується в Україні, виконання умов перебування.

Як повідомляє on-line газета "Новий Севастополь", про це він заявив 4 травня після міжвідомчої наради за участю керівників місцевих органів влади і силових структур Севастополя, у ході якої обговорювалися питання виконання ЧФ Росії діючого законодавства України.

"На апарат РНБО України крім інших функцій покладено контроль за виконанням указів президента України. У серпні минулого року був прийнятий указ президента про контроль за переміщенням територією України військової техніки й особового складу російського Чорноморського флоту, за перетином ними нашого Державного кордону", - сказав Огризко.

"Про жодні додаткові санкції або обмеження мова не йде. Мова про те, що російський Чорноморський флот, що знаходиться на території України, зобов'язаний виконувати узяті на себе зобов'язання відповідно до Угоди 1997 року, а також відповідно до діючого українського законодавства", - підкреслив він.

"Указ президента України є частиною діючого українського законодавства. І те, що сьогодні немає жодного офіційного звернення командування ЧФ РФ на переміщення військової техніки й особового складу - порушення указу президента України", - підкреслив Огризко.

За твердженням представника РНБО, щоб "такого більше не повторилося в майбутньому, ми вживаємо необхідних заходів".

На питання кореспондента, як він оцінює інформацію про нібито факти затримання російських військовослужбовців співробітниками севастопольської міліції, Огризко відповів:

"... приїхавши в Севастополь, я власними очима бачив, як багато російських військовослужбовців абсолютно вільно переміщається містом і ніхто їм у цьому не заважає. І поодинці, і групами, навіть чомусь бігом".

"Питання в іншому - чи мають ці військовослужбовці офіційний дозвіл на перебування на території України? Я думаю, що для кожної держави важливо забезпечити безпеку своїх громадян, про що ми, власне і піклуємося", - підкреслив він.

"Коли ви приїжджаєте на Київський вокзал Москви, будь-який російський міліціонер може підійти до вас і вимагати документи. Чому те ж саме не може відбутися в Україні? Чому не можна переконатися, що ця особа перебуває в Україні на законних підставах? Це право й обов'язок кожної держави", - додав Огризко.

Разом з тим, він підкреслив, що ні в якому разі мова не йде про обмеження переміщень російських військовослужбовців, мова йде про дотримання російськими військовослужбовцями діючого українського законодавства.

Раніше деякі російські ЗМІ повідомили, що в Севастополі міліція нібито влаштувала облаву на офіцерів Чорноморського флоту, які не мають українського громадянства або реєстрації, і що у випадку відсутності цих паперів офіцерів обвинувачували в незаконному перебуванні в країні і виписували їм штраф у розмірі 680 гривень (87 доларів).

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:39
На Донеччині через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
Усі новини...