Ющенко хоче план покриття кредитів "Нафтогазу"

П'ятниця, 5 червня 2009, 15:50

Президент Віктор Ющенко вкотре вимагає невідкладно надати чіткий план виходу з кризової фінансової ситуації для НАК "Нафтогаз України"

На цьому наголосив на брифінгу уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

"Президент вкотре вимагає невідкладно надати дуже чіткий план виходу з цієї фінансової ситуації – покриття кредитів, їх компенсації і врегулювання на наступні періоди питання з метою зменшення частки кредитування і, відповідно, збільшення частки, яка має бути за рахунок надходжень за реалізацію газу", – зауважив Соколовський.

За його словами, головна причина ситуації, що склалася у газовій сфері, базується на двох негативних явищах. Це – відсутність належного реформування газового ринку та контракти від 19 січня цього року, які "занадто жорсткі щодо вимог до України і несправедливі до цінової політики".

Соколовський також повідомив, що у п’ятницю перед початком засідання РНБОУ президент Віктор Ющенко провів нараду з головою НБУ Володимиром Стельмахом та головою правління НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною, під час якої було остаточно вирішено питання про проплату НАК "Нафтогаз України" газу, що був отриманий у травні місяці.

"Завдяки зусиллям Віктора Ющенка можна вважати, що питання вирішено, а саме, НАК "Нафтогаз Україна" має отримати, якщо вже не отримала буквально у найближчі хвилини, приблизно 500 мільйонів доларів США. Це те, що не вистачає для завершення проплати за травень місяць", – наголосив уповноважений президента.

Він додав, що 5 червня останній робочий день, коли згідно з контрактами треба завершити розрахунки за газ за травень місяць.

"На превеликий жаль, без втручання президента і цього разу не обійшлося. Уряд фактично усунувся від вирішення цього питання", – підкреслив Соколовський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування