Ющенко не має права оголошувати референдум – Литвин

Субота, 6 червня 2009, 09:51

Спікер Володимир Литвин наголошує, що у президента Віктора Ющенка немає правових підстав для оголошення всеукраїнського референдуму про внесення змін до Конституції.

Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу "Рада".

Спікер нагадав, що відповідно до законодавства України, для оголошення референдуму необхідно пройти досить складну процедуру, зокрема, створення ініціативних груп, збір не менше 3 млн. підписів громадян тощо.

Литвин вважає, що президенту "треба дуже добре думати перед тим, як намагатися реалізувати такий гострий механізм становлення думки людей".

Він нагадав, що на сьогодні вже є рішення ЦВК про необхідність проведення референдуму на предмет ставлення українського народу до НАТО. "Тому президенту треба думати, якщо він буде щось ініціювати, оскільки з’явиться і ця тема", - додав Литвин.

Голова парламенту не виключає, що в разі оголошення Ющенком референдуму про зміни до Конституції до цього будуть "підв’язані місцеві референдуми щодо ставлення до мовної тематики, до статусу окремих територій".

"Тому в наших неспокійних, бурхливих умовах, я переконаний, референдум як інструмент не повинен використовуватися в політичній боротьбі, бо інакше є загроза розриву, розшматування держави", - додав Литвин.

Спікер висловив переконання, що "до цього не дійде". За його словами, необхідно, якщо є "потреба і бажання, шукати інші форми апеляції до громадської думки".

Литвин нагадав, що у п’ятницю Верховна Рада ухвалила закон про всеукраїнський референдум, і це було результатом домовленостей між фракціями Партії регіонів та БЮТ.

За його словами, це, по суті, були пакетні домовленості, оскільки йшлося про відставку міністра оборони і про ухвалення даного закону, і ці домовленості були реалізовані "в процесі роздільного голосування".

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News