Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович і Тимошенко не домовилися, тому що тільки ділили владу?

Неділя, 7 червня 2009, 15:35

Коаліція Партії регіонів і БЮТ не могла відбутися через відсутність програми спільних дій.

Про це заявив директор Центру соціологічних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

"Я думаю, що Янукович, після тривалих роздумів, коливань прийшов до того висновку, який, на мій погляд, логічний - ця коаліція не може відбутися, якщо в основу не буде покладена програма", - сказав він.

При цьому політолог підкреслив, що навіть конституційна реформа, як можливий процес зміни законодавства, не може бути основою політичного союзу.

Єрмолаєв з жалем зазначив, що в ході консультацій між БЮТ і Партією регіонів питання програми спільних дій виявився "на другому, навіть не третьому місці". За його словами, переговірники основну увагу приділяли тільки питанням політреформи.

"В результаті, все звелося до перерозподілу повноважень. Це не могло не привести до кризи розуміння. Тому що питання повноважень - це питання призначень. А питання призначень, в підсумку - це питання команди у владі, яка буде реалізовувати нікому поки не відому політику", - сказав політолог.

Єрмолаєв припустив, що в ході переговорів "регіонали" зіткнулися з тим, що можуть опинитися в складі уряду, яким керує "лідер-конкурент". При цьому представникам Партії регіонів у такому уряді довелося б відповідати за діяльність Кабінету міністрів, яким вони не можуть керувати.

"В умовах, коли немає спільної програми, рано чи пізно ось ця нестиковка повинна була привести до такої колізії", - наголосив політолог.

Прогнозуючи найбільш ймовірний варіант розвитку подій, Єрмолаєв припустив, що збережеться нинішній статус-кво. Він також не виключив імовірність осінньої кризи.

Крім того, на думку політолога, нинішня коаліція рано чи пізно розпадеться і вже зараз видно початок цього розпаду.

Єрмолаєв припускає, що Верховна Рада затвердить на січень 2010 року дату президентських виборів.

"А от після президентських виборів в січні цілком ймовірні нові переговори про велику коаліцію. Ось тоді вони будуть вестися вже з приводу не тільки антикризових програм, але і програм реформування. Без цього майбутня коаліція просто не відбудеться", - резюмував він.

Політолог відкинув можливість розколу в Партії регіонів у зв'язку з їх відмовою продовжувати переговори з БЮТ про об'єднання вже зараз.

Разом з тим, Єрмолаєв припустив, що при підготовці до майбутніх президентських виборів, а потім і можливих дострокових парламентських виборів, істотно буде змінено склад виборчого списку Партії регіонів.

Політолог назвав високою ймовірність проведення позачергових парламентських виборів навесні 2010 року "в контексті виборів місцевого самоврядування".

Як відомо, раніше Янукович заявив, що президент України має бути обраний всенародно, а досвід переговорів з БЮТ про створення широкої коаліції буде використано після президентських виборів.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування