Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа хоче, щоб білоруську опозицію пустили у ПАРЄ

Понеділок, 8 червня 2009, 20:09

Одна з умов повернення Білорусі статусу спецзапрошеного в ПАРЄ - це участь у роботі Асамблеї білоруської опозиції нарівні з депутатами білоруського парламенту, заявив міністр закордонних справ Словенії Самуель Жбогар.

"Я думаю, що участь білоруської опозиції в роботі ПАРЄ дозволить вирішити ситуацію, що склалася (питання про відновлення статусу спецзапрошеного в ПАРЄ для Білорусії)", - сказав Жбогар в понеділок на прес-конференції в Мінську.

Глава МЗС Словенії також підкреслив, що білоруський парламент до цього часу не вважається легітимним в країнах ЄС, відповідно до спільного рішення країн ЄС після виборів 2008 року.

Словенія в даний час головує в комітеті міністрів Ради Європи.

Між тим, Білорусь розраховує, що в кінці червня ПАРЄ відновить її статус в Асамблеї.

"Думаю, що 23 червня на сесії ПАРЄ буде прийнято правильне рішення", - заявив заступник голови Палати представників Національних зборів Білорусії Валерій Іванов у понеділок в Мінську на зустрічі з доповідачем комісії з політичних питань ПАРЄ по Білорусії Андреа Рігоні.

"Білоруська сторона вітає проект резолюції, прийнятий комісією з політичних питань ПАРЄ. З урахуванням дій, вжитих Білорусією, відновлення статусу стало б логічним кроком з боку Парламентської асамблеї Ради Європи", - відзначив він.

У свою чергу, Рігоні заявив, що рішення комісії з політичних питань ПАРЄ про необхідність відновлення для парламенту Білорусі статусу спецзапрошеного є "стартовим моментом".

"Необхідно ще дійти до засідання ПАРЄ, де, як ви сказали, 23 червня буде розглянуто питання про відновлення статусу", - сказав Рігоні.

При цьому він повідомив, що для участі в даному засіданні запрошений голова Палати представників Національних зборів Білорусі.

"Буде дуже важливо, яку позицію займете ви в обговоренні не тільки підготовленого проекту резолюції, але й у відношенні перспектив співпраці", - зазначив доповідач.

Назвавши Рада Європи "найбільш великим демократичним форумом в світі", Рігоні констатував, що "Білорусь - єдина європейська країна, яка виключена з цього форуму".

"Ми хотіли, щоб у Білорусії росла важливість усвідомлення демократичних цінностей", - підкреслив він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування