Президент попросить Тимошенко негайно зайнятися проблемами армії

Вівторок, 9 червня 2009, 17:25

Президент Віктор Ющенко дав доручення підготувати листа до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням негайно вирішити проблеми фінансування діяльності українських миротворців та утримання їхніх родин.

Про це йшла мова під час звіту начальника генштабу Збройних Сил Сергія Кириченка президенту Віктору Ющенку про стан бойової та мобілізаційної готовності ЗСУ, повідомляє прес-служба президента.

Він поінформував президента, що ситуація з миротворцями є катастрофічною з фінансової точки зору і це незважаючи на те, що місії приносять до бюджету України значні додаткові кошти.

Повна відсутність фінансування може призвести до того, що у третій декаді серпня припиниться будь-яка участь Збройних сил у миротворчих операціях, повідомив Кириченко.

При цьому наголос зроблено на неприпустимості згортання миротворчих місій, які за роки створили позитивний імідж України у світі.

Також було зазначено, що фактичний стан фінансування української армії є критичним і може суттєво вплинути на її обороноздатність.

Бюджет поточного року не дає можливості підвищити боєздатність, і тому вона залишається на минулорічному рівні, повідомив начальник Генштабу.

Він запевнив, що керівництвом армії робиться все, щоб не втратити здатність Збройних сил виконувати завдання за призначенням, хоча при вкрай недостатньому фінансування це є досить складною задачею.

Фінансування окремих потреб армії скоротилося порівняно з минулим роком втричі (зокрема, підготовка військовослужбовців, розвиток ЗСУ, модернізація і відновлення боєздатності озброєнь та військової техніки, формування контрактної армії, побудова житла для військовослужбовців).

Ющенко також відзначив надзвичайно низький рівень грошового забезпечення військових, яке для рядового контрактника становить близько 1000 гривень на місяць.

Крім того, Кириченко порушив тему проведення в Україні міжнародних військових навчань. Без схвалення рішення президента про допуск військових іноземних держав на територію України Верховною Радою такі навчання заблоковані.

У свою чергу Ющенко наголосив, що докладе максимальних зусиль, щоб гарантувати українській армії належний рівень фінансування.

"Попри все, незважаючи на те фінансування, яке сьогодні є, ми повинні все зробити для того, щоб українська армія була боєздатна, відновити нормальне фінансування. Ми все зробимо для того, щоб змінити політику уряду у фінансуванні Збройних Сил", - сказав президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування