Тимошенко: "Через масову істерію сталася нищівна поразка..."

Вівторок, 9 червня 2009, 18:34

Прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що й далі наполягатиме на об’єднанні всіх політичних сил у парламенті для внесення змін до Конституції.

"Те, що не сталося об’єднання всіх політичних сил в одну команду для захисту країни від кризи, це погано. Але я не припиню роботи для того, щоб це рано чи пізно, але обов’язково відбулося", - сказала Тимошенко на брифінгу у вівторок.

Вона заявила, що чинна Конституція призводить до розбалансування державного механізму і "робить країну слабшою з кожним днем".

"У 2004 році за дорученням і за підтримки Ющенка сталося суттєве зменшення повноважень президента мінімум вдвічі. Тоді було зроблено гігантський крок, який розбалансував державне управління країною", - сказала Тимошенко.

"Якщо хтось думає, що збереження сьогоднішньої Конституції – це перемога України, це є масштабна і нищівна поразка", – додала вона.

При цьому Тимошенко наголосила, що "ухвалити конституційні зміни можливо тільки 300 голосами".

"Жодна фракція, і навіть чинна зараз коаліція не здатні самостійно провести конституційні зміни. Для цього потрібне масштабне єднання у Верховній Раді. І жодні президентські вибори не зможуть навести лад без змін до Конституції. Хто б не прийшов на президентську посаду не має значення, він прийде на посаду, не буде мати більшості у парламенті, обов’язково постане питання створення коаліції, внесення прем’єр-міністра, членів уряду. І далі продовжиться той самий хаос, розбрат, незбалансованість", - сказала вона.

"На мій погляд, державницькою, правильною була позиція змінювати Конституцію і давати країні сильну Конституцію", - додала Тимошенко.

За словами прем’єра, "уся праця, цей колосальний труд зі створення проекту Конституції, який був би компромісним для всіх політичних сил, незавершений".

"Він не був доведений до логічного завершення. Не існувало жодного проекту, який був би офіційним, який міг видаватися і публічно обговорюватися. Всі проекти Конституції, які оберталися у ЗМІ, не є ідентичними до тих, які мали можливість зібрати більшість голосів у парламенті", - сказала вона.

"І мені дуже шкода, що до того, як офіційний проект змін до Конституції з усіма необхідними підписами був внесений до Верховної Ради, почалася така масова, масштабна істерія, яка знищила роботу, яка могла б принести перед президентськими виборами нормальну Конституцію", - додала Тимошенко.

Вона також спростувала "чутки і заяви, які гучно робилися" про те, що БЮТ стояв на позиціях пролонгування повноваження Верховної Ради.

"Задовго до того, як почали говорити про ухвалення цих змін до Конституції, наша фракція ухвалила рішення про те, що ніякої пролонгації повноважень парламенту бути не може", - сказала Тимошенко.

Крім того, Тимошенко заявила, що проект змін до Конституції, підготовлений БЮТ і Партією регіонів, не передбачав жодних обмежень свободи слова.

"Вносити в Конституцію будь-які положення, що звужують повноваження преси, і мови бути не може. Але власники, які сьогодні впливають на журналістів, які намагаються формувати політику, користуючись правом власності на ЗМІ, це абсолютно неприпустимо. І саме тому, я хочу спростувати наявність обмеження у проекті Конституції роботи ЗМІ", - сказала вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування