У ЄС змінилася голова. Від України чекають прогресу

Середа, 1 липня 2009, 08:51

Головування в Європейському Союзі з 1 липня переходить до Швеції.

Швеція вже заявила, що в ході свого головування хотіла б продовжити підтримку "Східного партнерства" і досягти прогресу на переговорах з Україною щодо угоди про асоціацію.

"Ми продовжуватимемо підтримувати "Східне партнерство" і сподіваємося досягти прогресу в переговорах з Україною щодо угоди про асоціацію, яка, як ми сподіваємося, приведе до угоди про створення зони вільної торгівлі, що матиме величезне значення для майбутнього", - сказав міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт на прес-конференції у Брюсселі, присвяченій презентації програми головування Швеції в ЄС.

"У тому ж напрямку ми будемо продовжувати переговори про нову угоду з Росією", - додав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Більдт заявив про готовність зробити все, щоб підписати до кінця нинішнього року угоду між Європейським Союзом та Україною про зону вільної торгівлі.

"Я сподіваюся на багато що. Чому ні? Це – амбіційний початок. Я не думаю, що це нереалістично", - сказав шведський міністр.

Він нагадав, що міністри закордонних справ Німеччини та Польщі – Франк-Вальтер Штайнмайєр і Радослав Сікорський відвідували Київ, де говорили про це з прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

За його словами, український прем'єр сподівається завершити переговори до кінця року. "Цілком очевидно, що ми будемо робити все, щоб зробити це можливим", - підкреслив Більдт.

Першочергові пріоритети Швеції також означила міністр із питань європейських справ Сесілія Мальмстрем. За її словами, це - боротьба з економічною кризою і кліматичними змінами.

"Це буде складне президентство", - сказала міністр, маючи на увазі фінансову кризу, формування Європейської комісії, новий Європейський парламент, майбутній референдум у Ісландії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування