Євросоюз дасть Україні на газ у два рази менше, ніж просили?

Середа, 1 липня 2009, 10:26

Євросоюз готовий виділити нашій країні близько 2 мільярдів доларів на накачування газу в підземні сховища.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на джерела серед учасників консультацій у Брюсселі.

Озвучена сума вдвічі менша, ніж просили наші перемовники (4,2 мільярди). Утім, в уряді були готові, що Єврокомісія буде грати на зниження. Тому суму в 2 мільярди українська сторона називає прийнятною, відзначає видання.

Остаточні умови виділення кредиту Україні ще не відомі.

"За підсумками зустрічі було сформульовано кілька сценаріїв (щодо фінансування накачування газу), тепер сторони роз'їхалися, щоб обговорити їх у себе", — відзначив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За неофіційною інформацією, в обмін на видачу кредиту Євросоюз вимагає від України провести структурні реформи газової галузі. Частина з них дублює пункти меморандуму про модернізацію газотранспортної системи України, підписаного представниками нашої країни і Євросоюзу в березні поточного року.

Радник прем'єр-міністра, "бютівець" Олександр Гудима відзначив, що частину вимог Україні буде складно виконати. "Наприклад, раніше говорилося про виділення "Укртрансгазу зі структури "Нафтогазу". Для цього необхідно схвалення парламенту, а це зараз нереально", — говорить Гудима.

Передбачається, що в наданні кредиту візьмуть участь європейські фінансові інституції, такі як Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).

"По цьому питанню будуть ще консультації з МВФ, ЕІБ, Світовим банком і іншими організаціями, адже озвучена сума досить велика, щоб приймати рішення самостійно", — зауважив прес-аташе представництва ЄБРР у Києві Антон Усов.

Олександр Гудима припустив, що умови видачі кредиту будуть "традиційними" для європейських банків. "Думаю, це буде 6-7% річних. Термін видачі кредиту повинен бути не менше п'яти років", — відзначив Гудима. За його інформацією, такі параметри влаштовують українську сторону.

Аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог" Пітер Келлер відзначив, що 2 мільярди доларів значно вплинуть на фінансове становище "Нафтогазу", зокрема, вирішать задачу накачування газу в підземні сховища. За його словами, для України вигідно закуповувати газ саме в ІІІ кварталі, коли ціна на нього буде найбільш низькою за рік — близько 200 доларів за тисячу кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування