У Ющенка обіцяють виконувати газові домовленості, але хочуть перегляду

Середа, 1 липня 2009, 10:43

В секретаріаті президента запевняють, що газові домовленості з Росією будуть виконуватися, але пояснили, чому Віктор Ющенко висловлюється за їх перегляд.

Про це заявив заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук, коментуючи зустрічі представників Європейської комісії, компаній "Газпром" і "Нафтогаз" з питань поставок російського газу через Україну в ЄС.

За його словами, незважаючи на асиметричні контрактні зобов'язання та обсяги відповідальності української та російської сторін, а також складні економічні обставини, компанія "Нафтогаз" проводить розрахунки з "Газпромом".

"У цій ситуації ідеологія принципу "договори мають виконуватися" підтверджує європейський характер правової культури Української держави та свідчить про чітке усвідомлення відповідальності країни-транзитера перед європейськими споживачами російського газу", – пояснив Гончарук.

Водночас, за його словами, Україна завжди чітко декларувала своє прагнення побудувати рівноправні відносини та збалансувати інтереси усіх учасників міжнародних ринків енергетичних ресурсів, запобігти формуванню будь-якого роду економічних залежностей.

Саме тому Віктор Ющенко неодноразово закликав до перегляду умов газової співпраці з Росією відповідно до ринкових принципів, щоб адекватно збалансувати інтереси постачальників, транзитерів і споживачів поставленого Росією газу.

Водночас він наголосив, що активна участь у спільних європейських зусиллях з розбудови системи міжнародної енергетичної безпеки є стратегічним елементом реалізації цілей зовнішньої політики України.

"Україна продовжує брати активну участь у спільних європейських зусиллях з розбудови системи міжнародної енергетичної безпеки, формуванні сучасних відповідей на виклики та загрози", – заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News