Вітренко будуть сунути у президенти. Ніколаєнка теж?

Середа, 1 липня 2009, 11:44

Делегати ХХІІ з'їзду Прогресивної соціалістичної партії України, що відбувся у Києві 27 червня, висунули лідера ПСПУ Наталю Вітренко кандидатом у президенти.

Відповідну постанову "Про майбутні вибори президента" одноголосно підтримали всі учасники з'їзду, пише в середу "Комерсант-Україна".

"Вивести країну з кризи і врятувати народ України зможе людина соціалістичних поглядів, яка не пов'язана з проведенням реформ в Україні. Такою людиною делегати ХХІІ з'їзду ПСПУ вважають доктора економічних наук, народного депутата II і III скликань, лідера ПСПУ Наталю Вітренко", - йдеться в документі.

При цьому право прийняти остаточне рішення про участь у виборах делегати залишили за Вітренко, вказавши, що постанова з'їзду має рекомендаційний характер.

Сама Вітренко, яка вже двічі балотувалася на посаду президента (у 1999 році посіла 4-те місце, у 2004 році – 5-те), заявила газеті, що рішення балотуватися в президенти вона ще не прийняла.

"Для цього потрібно вирішити цілу низку складних для нас проблем: домовитися про підтримку з іншими близькими нам партіями і створити з них "Лівий блок", прорвати інформаційну блокаду, а головне – вирішити питання з фінансами", - пояснила вона.

Як відомо, відповідно до закону про вибори президента, грошова застава кандидата складає 500 тис. грн.

"Це серйозна сума, і для нас вона дуже велика", - зазначила лідер ПСПУ. Усього ж, на думку Вітренко, на проведення кампанії їй знадобиться близько $3 млн.

У числі учасників майбутнього "Лівого блоку", на підтримку якого розраховує лідер ПСПУ, вона назвала партії "Русь" Дениса Шевчука, "Руський блок" Олександра Свистунова і "Справедливість" Станіслава Ніколаєнка.

Останній розповів, що зараз веде переговори про об'єднання для участі у виборчій кампанії не тільки з ПСПУ, але й із "Союзом лівих сил" Василя Волги і Компартією Петра Симоненка. Однак жодних рішень щодо висування єдиного кандидата в президенти в ході таких переговорів поки не прийнято.

Більше того, як сказав Ніколаєнко, низка обласних організацій "Справедливості" уже заявили про своє бажання висунути його кандидатом на посаду голови держави.

"Ми розуміємо: якщо "Справедливість" не братиме участь у виборах, партія втратить усе, що тільки може втратити", - підкреслив Ніколаєнко.

"Хоча правильніше нам було б висунути в президенти не Ніколаєнка, не Вітренко, не Симоненка, а гарного директора заводу чи ректора", - додав він.

Директор Центра політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що нинішні переговори лівих у підсумку зайдуть у глухий кут.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування