Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заради "перезавантаження" відносин із Росією США не кинуть Україну

Четвер, 2 липня 2009, 08:56

Метою США в ході серії зустрічей у Москві і переговорів американського президента, що відбудуться незабаром, стане встановлення нового типу відносин із Росією.

Про це заявив радник президента США по Росії та Євразії Майкл Макфолл у ході телефонної прес-конференції в американській столиці в середу, повідомляє "Інтерфакс".

"Багато хто в Росії, у тому числі й у політичній еліті, вважають, що головною метою США є ослаблення Росії, а в російсько-американських відносинах є сприйняття американської позиції як гри з нульовим результатом, однак це зовсім не так, як ми (у США) сприймаємо ситуацію", - сказав він.

З питання про можливий вступ Грузії й України до НАТО, Макфолл повідомив: "Двері НАТО відчинені для всіх, хто відповідає членству в цьому союзі і чиї народи зацікавлені у вступі в альянс, за згоди всіх союзників по НАТО, а не тільки США. І це стосується Грузії й України".

Разом із тим радник американського президента по Росії відзначив, що в ім'я "перезавантаження відносин з Росією США не відмовляться від підтримки устремлінь Грузії й України до вступу в НАТО".

"У наших спільних інтересах боротися з тероризмом і мати справу з Іраном разом з Росією, але одночасно просувати наші (американські) інтереси", - підкреслив Макфолл.

Він повідомив, що найважливішою темою в ході переговорів у Москві стане обговорення нового договору, який прийде на зміну нинішньому договору про стратегічні наступальні озброєння, що втрачає дію в грудні 2009 року.

Відповідаючи на запитання про пороги скорочення боєголовок, на які можуть піти США, Макфолл сказав: "Переговори на цю тему були розпочаті зовсім недавно, тому складно говорити про якісь конкретні цифри і кількість боєголовок, до яких піде скорочення".

"Це дуже складний договір, що передбачає процедури перевірки, про які ми поки не домовилися. І перш ніж ми зможемо перейти до цифр озброєнь, ми повинні домовитися про процедури перевірки", - зазначив радник президента США.

За його словами, американські системи доставки відрізняються від російських, у зв'язку з чим відрізняється і система підрахунку. Тому на конкретні цифри вдасться вийти тільки на заключному етапі переговорів.

Говорячи про майбутнє розширення НАТО і питання з розміщенням ПРО в Європі, Макфолл зазначив, що США не мають наміру йти на якийсь торг із Росією з цих питань. "Ми будемо керуватися нашими національними інтересами" - зазначив він.

"У своєму стратегічному плануванні ми не використовуємо формулювання "третій позиційний район ПРО", а говоримо, що протиракетна оборона спрямована проти Ірану", - додав Макфолл.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування