Кабмін звинувачують у заграбастанні 2 мільярдів

Четвер, 2 липня 2009, 12:10

Кошти резервного фонду державного бюджету в сумі понад 2 млрд.грн. стали "кишеньковими грошима" уряду.

Про це заявив голова Рахункової палати Валентин Симоненко.

Як пояснюють у прес-службі Рахункової палати, для здійснення витрат, які не мають постійного характеру і не могли бути передбачені при складанні проекту державного бюджету, згідно з чинним законодавством, формується резервний фонд бюджету.

Його кошти використовуються на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, які щороку виникають в Україні. У Кодексі чітко визначено, що резервний фонд не повинен перевищувати 1% коштів державного бюджету, інформує Ліга.net.

За даними аудиту Рахункової палати, бюджетні призначення резервного фонду в 2008 році склали 2 млрд. 70 млн.грн. – що на 69 млн.грн. перевищує його граничні розміри.

"Ми перевіряли кілька разів систему розподілу резервного фонду Кабінетом Міністрів і прийшли до висновку, що кошти резервного фонду, а в минулому році вони склали 2 млрд. 70 млн.грн., стали практично кишеньковими грошима уряду", - заявив Симоненко.

"Всі ми пам'ятаємо торішню катастрофу - повінь у західних областях України. Але за минулий рік Кабінет Міністрів з резервного фонду виділив всього 1 млрд. 871млн.грн. З яких 353 млн.грн. спрямовано не за призначенням, в якості джерела додаткового фінансування окремих органів державної влади, підприємств та установ, а 368 млн.грн. залишилися не розподілені взагалі ", - відзначив він.

"Загалом, маючи у своєму розпорядженні 721 млн.грн., Кабмін не направив ці кошти на ліквідацію наслідків стихійного лиха. По 46 рішеннях з 67 на загальну суму понад 1 млрд. 662 млн.грн., а це майже 90% коштів, Кабмін розпорядився грошима резервного фонду з порушеннями законодавства України ", - підкреслив Симоненко.

У Рахунковій палаті відзначають, що маючи у своєму управлінні невикористані або використані не за призначенням кошти резервного фонду держбюджету в сумі понад 720 млн. грн., уряд не виділив у необхідних обсягах кошти для забезпечення фінансування робіт на об'єктах, які постраждали в результаті повені, що сталася 23-27 липня 2008 року в західних областях України.

На відновлення об'єктів газопостачання і газопроводів було виділено лише 33% коштів від необхідних сум.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News