Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З Януковичем міг би позмагатися хтось лівий. Але не Симоненко і Мороз

П'ятниця, 3 липня 2009, 15:54

У рейтингу кандидатів у президенти України лідирують лідер Партії регіонів Віктор Янукович, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко і лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк.

Про це свідчать результати опитування Всеукраїнської соціологічної служби, оприлюднені в п'ятницю на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна"

Опитування проводилося з 20 по 29 червня у всіх областях України, Криму і Києві. Усього опитано 2500 респондентів, статистична похибка складає 2,5%.

За словами генерального директора Всеукраїнської соціологічної служби Миколи Михальченка, якби президентські вибори проходили найближчим часом, то найбільше підтримки електорату одержав би Янукович - 21,6%. Свої голоси за кандидатуру Тимошенко віддали б 15,9%, а за Яценюка - 11,5% респондентів. 5,8% опитаних проголосували б за спікера Верховної Ради Володимира Литвина, а за чинного президента - 5,1% респондентів.

Михальченко також акцентував увагу на тому, що поки рано говорити про шанси кандидатів у президенти вийти в другий тур виборів, оскільки на даному етапі у всіх трьох лідерів кандидатів практично рівні шанси вийти в другий тур.

Рейтинги політичних партій практично відповідають рейтингам їхніх лідерів. Так, відповідно до опитування, якби найближчим часом були вибори до парламенту, то максимальну електоральну підтримку одержала би Партія регіонів - 22%, за Блок Юлії Тимошенко проголосували б 15,8% опитаних, за "Фронт змін" - 10,2% респондентів.

Михальченко також відзначив тенденцію "полівіння", тобто, схильності електорату до підтримки лівих сил.

"Це нормальне явище для кризи", - сказав гендиректор служби. Відповідно до опитування, 15,6% респондентів вважають, що лівим політичним силам необхідно однозначно йти на парламентські вибори єдиним списком. 18,9% вважають, що це варто зробити.

Разом з тим, Михальченко відзначив, що якби "з'явилася нова ліва фігура на президентські вибори (не лідер КПУ Петро Симоненко, не лідер СПУ Олександр Мороз, не лідер ПСПУ Наталя Вітренко), то ця фігура позмагалася б у другому турі президентських виборів".

У свою чергу присутній на прес-конференції директор з наукових питань Усеукраїнської соціологічної служби Борис Сагалаков відзначив, що електоральні настрої змінюються, насамперед, на заході України.

Також він підкреслив, що рейтинг політиків і політичних сил не визначається частотою їхнього згадування в ЗМІ і на телебаченні.

"Рейтинг залежить не від того, як часто його (політика) будуть показувати, а від того, що він буде говорити", - сказав соціолог.

Говорячи про високий рейтинг Яценюка, Михальченко відзначив: "В українському суспільстві існує ідеологічна втома від старих політичних лідерів... Тому ми фіксуємо, ріст інтересу до нових політичних лідерів".

Тим часом, Сагалаков додав: "Думаю, що перспективи Яценюка дуже високі, він буде набирати рейтинг". Однак він зробив застереження, що занадто часта поява в пресі "дратує" людей, тому не радить політикам зловживати цим.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування