Обамі здається дивним процес над Ходорковським

Неділя, 5 липня 2009, 11:31

Президенту США Бараку Обамі здається дивною логіка судового процесу над колишніми керівниками ЮКОСу та Менатеп Михайлом Ходорковським і Платоном Лебедєвим.

Про це Обама розповів в інтерв'ю "Новій газеті", яке буде опубліковано в понеділок, повідомляє "Ехо Москви".

"Мені здається дивним, що ці нові звинувачення, які виглядають як інакше оформлені старі звинувачення, з'явилися саме зараз, через роки після того, як ці дві людини опинилися у в'язниці, і коли у них з'являється можливість амністії", - заявив президент США.

З іншого боку, Обама вважає недоречним втручатися в російські судові процеси і заявив про підтримку ініціативи президента Медведєва по зміцненню верховенства права в Росії.

На думку Обами, цей пункт включає забезпечення всім обвинуваченим у злочинах право на справедливий суд і недопущення використання судів у політичних цілях.

Сам президент Дмитро Медведєв виключає політичний аспект у справі Михайла Ходорковського.

"Знаєте, я це не сприймаю так, як, можливо, сприймає багато оглядачів. Я це сприймаю з правової точки зору, і іншого підходу для президента бути не може. Ходорковський і деякі інші бізнесмени в Росії засуджені за вироком суду. Це не політичні заходи, це рішення судового органу, з яким необхідно рахуватися - це моє тверде переконання", - заявив Медведєв в інтерв'ю італійським ЗМІ.

Що стосується питання про помилування Ходорковського, то, за словами Медведєва, "тут поки що нема чого обговорювати".

"Якщо говорити про помилування кого б то не було - Ходорковського або інших осіб - то ця процедура здійснюється у відповідності з тими правилами, які існують в нашій країні", - заявив Медведєв, відповідаючи на запитання італійських ЗМІ.

"Іншими словами, особа повинна звернутися до президента, визнати себе винною у скоєнні злочину і попросити відповідного рішення. Тому тут поки що нема що обговорювати", - підкреслив Медведєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування