У ЄС немає грошей, щоб допомогти Україні купити газ

Понеділок, 6 липня 2009, 13:01

У Євросоюзу немає грошей, щоб допомогти Україні закупити російський газ для закачування в підземні сховища, заявив голова представництва Єврокомісії в Росії Марко Франко.

"В основному, це питання між країною-виробником і країною-транзитером. У ЄС немає грошей, щоб вкласти у це", - сказав він у понеділок на прес-конференції в "Інтерфаксі".

"Ми виступаємо свого роду посередниками, прагнучи залучити до цього МБРР, Світовий банк і подивитися, що вони можуть зробити", - додав Франко.

За його словами, якщо міжнародні фінансові організації зможуть допомогти розв'язати цю проблему, "це буде пов'язано з чіткими і довгостроковими зобов'язаннями".

"Наскільки я знаю, з погляду запасів, відчуття негайної кризи не виникає, але, може бути, пізніше", - додав Франко.

За його словами, у цьому випадку газова криза виллється для Європи у кризу економічну.

"Євросоюз дуже серйозно до цього ставиться. У січні газова криза справила дуже велике враження. У середньостроковій перспективі у нас дуже серйозні плани в сенсі лібералізації та диверсифікації газових поставок", - зазначив голова представництва Єврокомісії.

Мета цих дій, за його словами, тільки одна - "зробити ситуацію менш уразливої для зовнішніх ударів з погляду постачань газу".

Він нагадав, що на останньому саміті ЄС у червні Єврокомісії було доручено якомога швидше підготувати план чи пропозиції, спрямовані на зменшення вразливості Європи в цьому питанні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування