Раду просять не голосувати за "антидемократичні норми" нового закону про вибори

Понеділок, 6 липня 2009, 14:13

Комітет виборців України закликає Верховну Раду під час остаточного ухвалення змін до закону про вибори президента відмовитись від підтримки антидемократичних норм та врахувати зауваження громадських організацій.

Про це сказано у заяві КВУ з приводу ухвалення у першому читання змін до закону про вибори президента.

КВУ заявляє, що ці зміни були підготовлені і розглянуті в досить стислі терміни, без публічного обговорення та залучення експертного середовища.

"КВУ підтримує більшість положень, що запропоновані в проголосованому законопроекті і вважає їх корисними. В той же час окремі зміни до закону містять низку небезпек, які можуть вплинути на демократичність і прозорість майбутніх виборів президента України", - йдеться у заяві.

Зокрема, КВУ вважає, що запропонований в законопроекті принцип формування виборчих комісій порушує рівність можливостей кандидатів на пост президента.

"Оскільки парламентські фракції не є суб’єктами виборчого процесу, то їх пріоритетне право на включення своїх представників до виборчих комісій може призвести до порушення балансу інтересів у комісіях та прийняття ними політичних рішень", - зазначають у КВУ.

Також КВУ негативно оцінює зміни, які стосуються оскарження рішень виборчих комісій - згідно з запропонованими змінами процедура оскарження результатів виборів президента "майже не неможлива з точки зору практичної реалізації".

"Також КВУ обурений тим, що ініціатори змін до Конституції не включили до закону про вибори президента положення про офіційний спостерігачів від громадських організацій. КВУ нагадує, що такі положення присутні в законах про парламентські та місцеві вибори", - сказано у заяві.

Також на необхідності внесення таких змін в закон про вибори президента у своїх рекомендаціях наголошували спостерігачі від БДІПЛ/ОБСЄ.

Як відомо, на минулому тижні Верховна Рада ухвалила у першому читанні зміни до закону про вибори президента. У другому читанні і в цілому закон планується ухвалити на цьому пленарному тижні.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News