Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литва як і раніше буде любити Грузію й Україну

Понеділок, 6 липня 2009, 19:51

Політика Литви щодо Грузії й України не повинна зазнавати змін, заявила в понеділок новообраний президент Литви Даля Грибаускайте (Dalia Grybauskaite) після зустрічі з президентами Грузії й України.

"На мій погляд, щодо цих держав (політика) мінятися не повинна. У нас є досвід, яким ми можемо поділитися і допомогти всім країнам, що йдуть демократичним шляхом до євроатлантичної інтеграції. Кращі досягнення нашої зовнішньої політики обов'язково повинні одержати продовження", - сказала Грибаускайте, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У понеділок Грибаускайте провела зустрічі й обговорила питання двосторонніх відносин із президентами Грузії, України, Польщі, Латвії і Фінляндії, що беруть участь в урочистостях з нагоди Тисячоріччя Литви.

Президент Литви не стала давати оцінку діяльності Саакашвілі, якого грузинська опозиція закликає піти у відставку, однак сказала, що завжди готова підтримати "грузинський народ".

"Наскільки мені відомо, зміни можливі. Ми з президентом про це не говорили, ми говорили на загальні теми про майбутнє євроатлантичне співробітництво і про те, що сьогодні актуально для Грузії - а саме про стабільність у Грузії. Я завжди буду готова підтримати грузинський народ, який би шлях він не обрав, і з яким би урядом він не працював", - сказала Грибаускайте.

Після перемоги Грибаускайте на президентських виборах деякі політичні оглядачі стали висловлювати думку, що політика Литви на східному напрямку може трохи втратити активність.

Припущення про те, що увага до Грузії й України, що при президенті Валдасі Адамкусі (Valdas Adamkus) користувалися активною підтримкою Вільнюса, може дещо ослабнути, були викликані і висловленням Грибаускайте про те, що зовнішня політика Литви повинна бути "більш збалансованою".

Коментуючи свою позицію, Грибаускайте висловила думку, що Литві варто проводити "рівноцінну політику" і активніше діяти в Західній Європі.

"Я вважаю, що Литва здатна мати рівноцінну політику як на Сході, так і на Заході. На Заході я б хотіла бачити Литву більш активною – яка веде таку політику, що цілком використовує всі можливості в Західній Європі", - сказала президент Литви.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...