Росія та США домовилися скорочувати ядерні арсенали

Вівторок, 7 липня 2009, 08:33

Перший день переговорів між президентом США Бараком Обамою та президентом Росії Дмитром Медведєвим у Москві завершився підписанням низки угод, серед яких – угода про скорочення ядерних арсеналів обох країн.

Очікується, що через 7 років після вступу в дію цієї угоди – а вона замінить попередню угоду Старт-1, термін дії якої вибігає в грудні – кожна зі сторін матиме від 1500 до 1675 ядерних боєголовок на 500-1100 носіях, передає "Бі-Бі-Сі".

Окремо Росія також догодилася надати Сполученим Штатам повітряний простір для транспортування американських військ та озброєнь до Афганістану. Таким чином, американці уникнуть набагато небезпечнішого повітряного маршруту територією Пакистану.

Буде створено спільну комісію зі співпраці в енергетичній сфері, боротьбі з тероризмом та наркоперемитництвом. Військову співпрацю, призупинену після російсько-грузинського конфлікту минулого року, також буде відновлено.

Проте питання побудови у Східній Європі протиракетного щита так і не було розв"язано. Мєдвєдєв і Обама просто констатували, що буде створено центр обміну даними, а також спільно досліджуватимуться загрози від запуску балістичних ракет.

Обама на прес-конференції заявив, що Росія і США є лідерами в ядерній сфері і готові піти на подальше скорочення ядерних арсеналів, повідомляє УНІАН.

"Угода, яка прийде на зміну договору про СНО, зможе зменшити наші ядерні арсенали на третину, і ми сподіваємося, що ми зможемо зменшити ці арсенали в подальшому", - сказав Обама, і висловив занепокоєння тим, що в світі зараз спостерігається "зростання потенційного (розповсюдження ядерної зброї), яке не спостерігалося раніше в певний час і в певних регіонах".

За його словами, Росія і США мають однакове розуміння ризиків розповсюдження ядерної зброї. "Ми зараз намагаємося визначити, яким чином Росія і Сполучені Штати можуть співробітничати разом. Також важливо розвивати і існуючу співпрацю. Ми також зробимо все для того, щоб всі ті країни, які хочуть розробляти мирні ядерні програми, не використали ці знання для розвитку озброєних ядерних програм", - сказав Обама.

Він також запропонував провести наступного року "ядерний самміт" і не виключив, що він проходитиме в Росії: "Ми обговорювали з президентом Медведєвим, що і в наступному році Росія може приймати у себе цей самміт, і ми запросимо всі країни для участі в цьому самміті, щоб ми всі разом могли обговорювати це важливе питання".

Обама заявив, що довіряє своєму російському колезі. "Я довіряю президентові Медведєву, він може слухати, вести переговори і, найголовніше, виконувати ті обіцянки, які даються", - сказав Обама. І додав: "Я вважаю, що президент Медведєв дуже щирий, правдивий... Я вважаю, що ми знайшли можливість працювати один з одним".

Візит президента США до Москви буде продовжено у вівторок. Він зустрінеться з російським прем’єром Володимиром Путіним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:39
На Донеччині через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
Усі новини...