Ющенко натравив прокурорів на сумнівні фінансові операції

Вівторок, 7 липня 2009, 11:28

Президент Віктор Ющенко доручив Генеральній прокуратурі розібратися з питаннями затягування рекапіталізації банків, невідшкодування ПДВ і виплатою податків наперед.

Про це він заявив на розширеному засіданні колегії Генпрокуратури у вівторок у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я просив би прокуратуру разом із відповідними органами розібратися і поставити крапки в цих трьох ключових тенденціях", - сказав президент.

Ющенко нагадав, що Україна – єдина країна, яка не провела рекапіталізацію банківської системи.

Він висловив здивування тим фактом, що уряд і Національний банк України не раз говорили, що готові для проведення рекапіталізації, однак здійснена вона не була.

Ющенко нагадав, що сума невідшкодованого ПДВ складає на даний час 15 млрд. грн., "що говорить про нереальний бюджет". Він знову обурився тим, що 12 млрд. грн. податків підприємствами виплачено наперед.

Президент також покритикував роботу Державного фінансового моніторингу, відзначивши, що він не взаємодіє ефективно з правоохоронними органами.

За його словами, правоохоронні органи часто проводять розслідування по одних об'єктах, а Держфінмоніторинг – зовсім по інших.

"У результаті ефективної боротьби з порушенням (у) фінансовій і банківській сферах знаходиться на критичному рівні", - сказав президент.

Він також запропонував генпрокурору Олександру Медведьку розробити операції і провести перевірку роботи Держфінмоніторингу.

Ющенко підкреслив необхідність проведення прокурорських перевірок сумнівних фінансових операцій у державі.

Говорячи про проблему "відмивання брудних грошей", президент звернувся до генпрокурора і керівників правоохоронних органів: "Питання до вас і фінмоніторингу, чому під контроль не узяті ключові сумнівні операції в цій країні?".

"Якщо ви уважно вивчите спосіб здійснення моніторингу і поля, яке покривається увагою, на мій погляд, воно має дуже чіткі партійні рамки", - заявив Ющенко.

"Я хотів би помилятися, але для цього необхідно, щоб ви зробили перевірку за даним питанням", - підсумував глава держави.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування