Ющенко: правоохоронці були "в одній спайці" з "феодалом" Лозінським - всі знали

Вівторок, 7 липня 2009, 11:54

Розслідування справи щодо екс-депутат БЮТ Віктора Лозинського, причетного до смерті мешканця Кіровоградської області Валерія Олійника, підтвердило неефективність правоохоронних органів, вважає президент Віктор Ющенко.

Про це він заявив під час засідання колегії Генеральної прокуратури у вівторок, повідомляє прес-служба президента.

Ющенко знову наголосив на тому, що керівництво області та обласних правоохоронних органів Кіровоградщини має зрозуміти свою відповідальність і подати у відставку.

"На руках цих людей кров, через вашу професійну бездіяльність. Це ваш підлеглий (прокурор району), ви його брали і зобов'язані були слідкувати, як ефективно він працює", - сказав президент, маючи на увазі прокурора Голованівського району Кіровоградської області Євгена Горбенка, який також проходить у справі про загибель Олійника.

Ющенко висловив переконання, що згадані посадовці не могли не знати про поведінку депутата Лозинського в регіоні.

"У вашій системі існує безкарність. Хіба прокуратурі не відомо було, скільком людям цей народний депутат Лозинський погрожував убивством? Подивіться кримінальну справу, скільки свідків дають свідчення. Це не бачив Моцний? Це не бачив голова районної адміністрації, це не бачила міліція, служба безпеки, що відкрита феодальна зона, що люди перелякані, не знають, до кого звертатися, і люди у погонах не можуть виконати свою функцію захисника?", - заявив президент.

Він висловив обурення таким характером відносин між місцевою владою і правоохоронцями та депутатом, який мав би представляти територію у парламенті.

"Правоохоронні органи ніколи цими феодалами не займалися, були в одній спайці", - охарактеризував цю ситуацію президент.

Він нагадав про події 2004 року, коли фігуранти справи Лозінського під час виборів президента фактично зривали виборчу кампанію на 100-му виборчому окрузі.

"Ось що значить не зробити своєчасно уроки 2004 року. Чому прокуратура не зробила те, що повинна була зробити?" - запитав Ющенко.

Справу про вбивство мешканця Кіровоградської області він назвав прикладом глибоких проблем у політичній та правоохоронній системі.

"За цим випадком, як у краплі, стоїть вся проблема організації роботи Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури", - сказав президент.

Відтак, він зажадав зробити "давно назрілі" кадрові перестановки в органах прокуратури та внутрішніх справ. За словами президента, те, що відбувається і в міліції, і в самому апараті МВС, є колосальною проблемою нації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування