Прийом України до НАТО вже не стоїть на порядку денному?

Середа, 8 липня 2009, 08:35

Поважні німецькі видання вважають, що позиція Росії щодо неможливості членства України в НАТО буде непохитною попри намагання США відстоювати далі це питання.

Про це йдеться в прес-огляді "Німецької хвилі" щодо матеріалів у німецьких друкованих виданнях з приводу зустрічі президента США Барака Обами та президента Росії Дмитра Медведєва у Москві днями.

Так, берлінська газета "Die Welt" пише, що 2005 року сенатор Обама був змушений кілька годин провести в аеропорту поблизу Сибіру через примхи російських служб безпеки, а тепер Росія – "наріжний камінь нової зовнішньої політики Обами-президента".

При цьому, зауважує видання, задекларовані ним прагнення ядерного роззброєння чи то пак без’ядерного світу важливі йому не самі по собі, а як засіб для досягнення мети.

Американському президенту потрібна довіра Росії, щоб натиснути на іранський режим, вирішити проблеми логістики в забезпеченні міжнародного контингенту сил в Афганістані та вгамувати "немиролюбних" на кшталт Північної Кореї, впевнена газета.

Заради цього Обама готовий піти на поступки: формально право вето Москви в розширенні НАТО відкидається, але прийом Грузії або України більше не стоїть на порядку денному, констатує "Die Welt".

А мюнхенська газета "Süddeutsche Zeitung" вважає, що від теми ядерного роззброєння віє нафталіном. Обама потребує швидкого зовнішньополітичного успіху, а Росія – повернути собі роль глобальної держави, йдеться в статті цього видання:

"Росія чекає від США стриманості в зоні свого безпосереднього сусідства (особливо в Україні). Обама обслуговує ці державницькі амбіції, коли він облагороджує Москву стратегічними переговорами про роззброєння".

"Обама мусить зрозуміти, що є теми, які настільки торкаються національних інтересів Росії, що позиція Москва буде непохитною, як-от з членством в НАТО України", - додає "Stuttgarter Zeitung".

На думку авторів видання, "новий старт" у відносинах США та Росії цілком можливий, але передусім у питаннях Афганістану чи Ірану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...