"G-7" засудила КНДР, дала Ірану 1,5 місяця і посварилася з Росією

Четвер, 9 липня 2009, 10:50

Лідери країн "великої вісімки" у ході самміту в італійській Аквілі засудили ядерні випробування і ракетні запуски, проведені нещодавно в порушення санкцій Радбезу ООН.

Про це повідомили місцеві ЗМІ з посиланням на міністра закордонних справ Італії Франко Фраттіні.

За його словами, дії Пхеньяна, які дестабілізують ситуацію в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, у ході зустрічей лідерів країн-учасниць самміту були "рішуче засуджені".

Також лідери країн "великої вісімки" закликали до якнайшвидшого початку переговорів по напрацюванню угоди про заборону виробництва сировини для ядерної зброї. У прийнятій заяві міститься заклик до дотримання мораторію на ядерні вибухи.

Разом з тим, італійський дипломат зазначив, що на самміті "не склалися умови", які б дозволили учасникам самміту виробити єдину позицію по Ірану.

У той же час президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що лідери країн "великої вісімки" дають Ірану час до вересня для початку переговорів по ядерній програмі, повідомляє британська телерадіокорпорація Бі-бі-сі в ніч на четвер.

У заяві, прийнятій лідерами "групи восьми" говориться, що лідери G8 є прихільниками дипломатичного рішення ядерної проблеми Ірану.

Як очікується, рішення по іранській проблемі буде прийнято на самміті G20, що пройде в Піттсбурзі 24-25 вересня.

Як повідомлялося раніше, політичні протести, що спалахнули в Ірані після переобрання на посаду президента країни Махмуда Ахмадінежада, мали стати одним з важливих політичних питань, які будуть обговорюватися в Аквілі.

Як відзначається в повідомленні, єдності не вдалося домогтися через позицію Росії, яка виступає проти будь-якого втручання у внутрішні справи Ірану.

***
Також на самміті з боку російської делегації була заявлена особлива позиція з проблеми зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Лідери "великої вісімки" погодилися з тим, що до 2050 року загальний викид так званих "парникових газів" в атмосферу планети необхідно скоротити на 50%.

У той же час вони закликали найрозвиненіші країни зменшити забруднення атмосфери на 80%.

У зв'язку з цим радник президента Росії з економічних питань Аркадій Дворкович заявив, що "80% для Росії - це неприйнятний показник".

Росія, за словами Дворковича, не жертвуватиме економічним зростанням заради зменшення забруднення атмосфери.

"Інтерфакс-Україна", Радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування