Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка бояться, що виборців перетворюють на біомасу

Четвер, 9 липня 2009, 17:10

В разі ухвалення нових змін до закону про вибори президента, люди реально не матимуть впливу на результати виборів.

В цьому переконана заступник глави секретаріату президента Марина Ставнійчук.

"Якщо цей Закон буде прийнятий без принципового доопрацювання, це означає, що люди реально не матимуть впливу на результати виборів", - заявила Ставнійчук.

Вона підкреслила, що автори законопроекту "у гарних обгортках" подають людям неякісний правовий продукт.

Ставнійчук розкритикувала підходи у формуванні територіальних і дільничних виборчих комісій.

"Виходячи з того, що пріоритетне право на включення двох кандидатур до складу кожної територіальної і дільничної виборчої комісії матимуть партії і блоки, які мають фракції у Верховній Раді, а кандидати, які будуть висунуті насамперед шляхом самовисування, і кандидати, що не мають своїх парламентських фракцій, не матимуть підстав на обов'язкове включення їхніх представників до складу комісій", - зауважила Ставнійчук.

Відтак, підкреслила вона, це означає повну політизацію роботи всієї системи організаторів виборів: від ЦВК до кожної дільничної комісії.

Більше того, вона наголосила, що на додаток до такого порядку формування комісій в законі існує обмеження щодо включення до складу виборчих комісій виборців, які не проживають у межах відповідного територіального виборчого округу або міста, на території якого розташований цей округ.

"Практично, чітко зрозуміло, що цим забезпечується, зокрема і для Партії регіонів, вплив на роботу виборчих комісій у тих регіонах, де вони точно можуть забезпечити представлення своїх інтересів - це схід, південь країни. Блок Тимошенко, очевидно, має такий інтерес на території центральної і західної України. Блискучий поділ країни на двох!" - зауважила Ставнійчук.

По-друге, поза судовим контролем залишається процедура скасування рішення про реєстрацію кандидата на пост президента Центральною виборчою комісією.

Дивним чином, незважаючи на те, що, за заявами відповідальних представників ЦВК, Державний реєстр виборців вже створений, зміни до виборчого Закону передбачають лише часткове використання механізмів реєстру виборців, - зауважила вона.

Представник президента наголосила, що її також турбує процедура встановлення результатів виборів та оскарження порушення під час виборчого процесу.

Вона звернула увагу, що під час встановлення результатів виборів цим законом не надається право звертатися зі скаргами, що стосуються підготовки і проведення виборів президента України на рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, їх членів, органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, закладів - тобто по всьому спектру оскарження під час виборів - не надається права подавати скарги у день голосування і в наступні дні виборчого процесу до ЦВК.

Законопроектом передбачається, що юридичним фактом встановлення результатів виборів є офіційне оголошення результатів виборів Президента головуючим на засіданні ЦВК.

"Вважаю, що таким законодавчим регулюванням закладається формула маніпулювання інтересами і волею народу. Нечуваний цинізм розрахований на те, що народ - як вважають деякі політики - це біомаса. Однак, вірю в те, що в політичних силах достатньо знайдеться людей із здоровим і сміливим поглядом на ситуацію, які протистоятимуть цій навалі, що нав'язується суспільству", - заявила Ставнійчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
Усі новини...