Ющенко попереджає Стельмаха про загрозу гривні і просить ворушитися

Понеділок, 3 серпня 2009, 14:01

Президент Віктор Ющенко вимагає від НБУ оперативної реакції на нагальні проблеми банківської сфери.

Про це йдеться у листі президента до голови НБУ Володимира Стельмаха, повідомляє прес-служба глави держави.

Ющенко насамперед звернув увагу керівника НБУ на значне зростання загрози стабільності національної валюти.

По-друге, констатував президент, несвоєчасне виконання банками своїх зобов'язань перед клієнтами перешкоджає належному функціонуванню банківської системи та стримує відновлення довіри до неї.

Президент окремо відзначив, що здійснення рекапіталізації банків, що зобов'язалися зробити її власними силами, відбувається вкрай повільно.

"Наголошую, що довіра громадян до гривні є підґрунтям для подолання кризи та відновлення економічного зростання", – зазначає глава держави.

Президент вимагає від керівника НБУ негайно вжити заходів щодо ліквідації заборгованості банківської системи за платежами клієнтів (у першу чергу, за депозитами громадян), строк яких закінчився, а також платежів до бюджетів усіх рівнів.

Нацбанк має "вжити виключних заходів" для забезпечення додержання графіка капіталізації (у розрізі кожного банку), який був визначений за підсумками проведеного діагностичного обстеження цих банків, наголосив Ющенко.

Також президент звернув увагу НБУ на той факт, що в умовах кризи банківська система починає втрачати роль головного рушія інвестицій у країні.

"У зв'язку з цим виникає необхідність запровадження дієвих інструментів відновлення цієї ролі. Особливо наголошую на необхідності чіткої ув'язки обсягів рефінансування, в першу чергу довгострокового, з обсягом кредитних проектів банку", – зазначив Ющенко.

При цьому він додав, що насамперед має бути забезпечена реалізація загальнодержавних інвестиційних проектів, зокрема об'єктів Євро-2012.

Президент наголосив, що для цільового фінансування цих об'єктів було напрацьовано спеціальну схему залучення зацікавлених банків. "Вимагаю негайної реалізації цієї схеми", – сказав Ющенко.

"Прошу в тижневий строк затвердити на засіданні правління НБУ план заходів до кінця 2009 року щодо вирішення згаданих проблем, оприлюднити його та забезпечити щотижневе інформування мене та громадськості про його виконання", – йдеться у листі президента.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування