Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий глава НАТО не став більшим прихильником України

Понеділок, 3 серпня 2009, 14:18

Новий генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що Україна і Грузія будуть членами альянсу, коли досягнуть необхідних стандартів.

Про це Расмуссен заявив у понеділок у Брюсселі на своїй першій прес-конференції, відповідаючи на питання журналістів, чи залишаються ці країни "реальними кандидатами".

"Моя позиція однакова з тою, як це було вирішено союзниками по НАТО. Дозвольте мені вам нагадати, що під час бухарестського самміту ми вирішили одностайно, що Грузія й Україна можуть стати членами НАТО в майбутньому, коли вони досягнуть необхідних критеріїв", - сказав він.

"На цьому етапі вони не досягли необхідних критеріїв. Тут і зараз це - гіпотетичне питання", - додав він.

У той же час Расмуссен вважає, що альянс має бути готовий до прийому до свого складу нових держав.

"Я дотримуюся політики відкритих дверей: ті, хто хоче вступити в НАТО, безумовно, мають на це право", - сказав він.

"Необхідно виробити нову концепцію НАТО", - сказав він, уточнивши, що, як очікується, її проект буде готовий до чергового самміту альянсу в Лісабоні.

У той же час Рассмусен підкреслив, що незгода між НАТО і Росією з питань, пов'язаних з пострадянським простором, не повинна затьмарювати співробітництво між Москвою й альянсом.

"Я не мрійник. Ясно, що будуть проблеми, у яких ми не зможемо домовитися, зокрема, ми будемо наполягати на тому, щоб Росія дотримувалася міжнародних правил щодо її сусідів", - сказав Расмуссен.

За його словами, розвиток відносин між НАТО і Росією є його другим пріоритетом після врегулювання в Афганістані.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування