Ющенко ветував те, що давало гроші на "Євро-2012"

Понеділок, 3 серпня 2009, 14:41

Президент Віктор Ющенко ветував закон про внесення змін до держбюджету на 2009 рік.

Це зроблено зважаючи на норму щодо авансового перерахунку Нацбанком своїх прибутків до держбюджету в обсязі 9,8 млрд. грн., повідомляє прес-служба президента.

Як повідомив керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський, йшлося про те, що ці кошти можуть бути спрямовані на фінансування цільової програми з підготовки та проведення в Україні фіналу "Євро-2012".

Говорячи про мотиви, якими керувався президент, приймаючи рішення ветувати закон, Жуковський зазначив: у нинішніх кризових умовах перед банківською системою – і НБУ в тому числі – постає необхідність формувати резерви під свої вкладення.

Зважаючи на збільшення обсягу резервів за наданим банкам рефінансуванням, Нацбанк може навіть зафіксувати збитки. Тому чинним законодавством передбачено, що в такій ситуації держбюджет навпаки має покрити ці збитки Нацбанку, зазначив Жуковський.

У такій ситуації згаданий "аванс" перетворюється на емісійне фінансування дефіциту бюджету, що суперечить статті 15 Бюджетного кодексу, сказав він.

Жуковський також наголосив, що внаслідок наявної ситуації з надходженнями до бюджету, "існують великі сумніви, що ці кошти дійсно матимуть цільовий характер використання". Прикладом такого розвитку подій, за його словами, слугує використання коштів Стабілізаційного фонду.

"У Стабілізаційному фонді на папері існує вже близько 7 млрд. гривень (за результатами І півріччя 2009 року), водночас існують дні, коли фактичний залишок коштів на Єдиному казначейському рахунку не перевищував 0,5 млрд. гривень. Таким чином, це означає, що кошти Стабілізаційного фонду вже використані на інші потреби, у тому числі й на фінансування поточних видатків", - сказав Жуковський.

Саме з метою уникнення такої ситуації президент запропонував, щоб група фахівців Мінфіну, НБУ, Секретаріату, Укравтодору розробила механізм, який забезпечував би цільове використання коштів та залучення до фінансування проектів "Євро-2012" українських банків.

"Така схема була розроблена, і щоб забезпечити цільове використання коштів, потрібно було прийняти постанову уряду, яка виносилася на його останнє засідання", - сказав Жуковський. На жаль, зазначив він, дане рішення "не знайшло підтримки" – натомість з'явилися пропозиції щодо прийняття тимчасових рішень лише на серпень .

"Це лише посилює наші сумніви в тому , що ці кошти у разі підписання даного закону (про зміни до Бюджету) президентом були б використані цільовим чином", - сказав він.

Саме тому Ющенко пропонує фінансувати програму "Євро-2012" за рахунок залучення банків, які нині мають вільну ліквідність. "Президент пропонує сконцентруватися на реалізації цієї схеми, яка була надіслана уряду, прийняти необхідні рішення і фінансувати "Євро-2012" без перешкод", - сказав Жуковський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування