Фірташ програє майно

Середа, 5 серпня 2009, 09:11

Співвласник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ не може повернути фірму Emfesz, бо угорський суд знову відхилив його позов.

13 липня господарська колегія Столичного суду Угорщини відхилила позов офшору Mabofi, який належить Фірташу, про визнання недійсною угоди на продаж угорського трейдера Emfesz.

Про це розповів російським "Ведомостям" гендиректор Emfesz Іштван Гоці.

Наприкінці квітня він продав компанію за символічну плату в $1 швейцарській фірмі Rosgas – Фірташ оскаржує цю угоду.

"Позивач не надав документи про те, що сторони спробували вирішити суперечку поза судовим процесом", - йдеться в ухвалі суду.

З копії ухвали суду випливає, що позивач представив у суд прості ксерокопії адвокатського доручення і виписки про фірму Mabofi, тоді як мав оформити це як офіційний чи завірений приватний документ.

Адвокати Фірташа могли оскаржити це визначення протягом 15 днів, але цього не зробили.

"Процедура оскарження затягла б судочинство, - пояснює адвокат Mabofi Балаж Вільчек. - У вівторок ми подали нову заяву з усіма необхідними додатками, хоча ми не зовсім згодні з причинами, з яких суд відхилив позов".

"Ми будемо домагатися повернення Emfesz, і тільки угорський суд може винести таке рішення", - додає менеджер однієї з компаній Group DF Фірташа.

За словами Гоці, "ухвала суду доводить, що угода з продажу Emfesz була проведена законно". Вільчек заперечує: "Це ще не рішення по суті самої угоди між Mabofi і Rosgas".

Це вже другий програш Фірташа в Столичному суді Угорщини. 26 червня цей суд відхилив позов Mabofi про скасування реєстрації Rosgas як власника Emfesz.

До зміни власника Emfesz залишалася найціннішим активом Фірташа. "Газпром" через "RosUkrEnergo" (50% - у "Газпрому", 50% - у Фірташа) багато років постачав трейдеру газ із відстрочкою платежу до року. Сотні мільйонів доларів Emfesz давала в кредит кіпрському офшору Mabofi, який фінансував бізнес Фірташа та його компаньйонів. У січні "RosUkrEnergo" була виключена зі схеми постачань середньоазійського газу в Україну, а Emfesz залишилася винна RUE понад $350 млн.

Незабаром цей борг буде врегульовано, а структури "Газпрому" можуть отримати контрольний пакет у Emfesz, стверджують одразу декілька співробітників "Газпрому".

"Якщо Фірташ програє всі судові позови, угода з продажу Emfesz буде законною, і "Газпром" без ризику зможе купити контрольний пакет трейдера в Rosgas за той же $1", - вважає партнер "Ньорр Штифенхофер Лутц" Ілля Рачков.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування