Генсек НАТО показав Україні її місце - експерт

Середа, 5 серпня 2009, 21:34

Новий генсек НАТО виступив з об’єктивною оцінкою слабких перспектив членства в НАТО України і Грузії.

Про це заявив директор Інституту Горшеніна Кость Бондаренко.

"Я думаю, що він висловив те, що ніяк не наважувався висловити його попередник: Україна не виконала жодного зобов’язання по вступу до НАТО, не провела жодної із структурних реформ", - сказав він.

"Є певний перелік проблем, які мала би вирішити Україна і, відповідно, тільки після цього подавати заявку на членство в НАТО. В Україні ж більше намагалися піаритися на темі НАТО, ніж здійснювати структурні перетворення", - вважає експерт.

"Авансом навряд чи хтось буде приймати Україну в НАТО, навряд чи хтось буде створювати для себе проблему з того, що прийняли країну з недорозвиненою соціальною сферою, з недорозвиненою економікою, багатьма нереформованими сферами суспільного життя і, фактично, це і було сказано Україні", - зазначив Бондаренко.

Він наголосив, що "євроатлантична спільнота солідарна в тому, що Україні і Грузії ще потрібно зробити багато для того, щоб ліквідувати популізм на вищому рівні і розпочати реальні структурні перетворення своїх держав".

Як відомо, новий генсек НАТО Андрес Фог Расмуссен заявив, що Україна і Грузія будуть членами альянсу, коли досягнуть необхідних стандартів.

У свою чергу голова наглядової ради фундації "Суспільність" Олег Рибачук вважає, що жоден із провідних політиків, за виключенням президента Віктора Ющенка, не має чіткої позиції щодо членства в НАТО.

"Політики сховалися за фразою "як вирішить народ – так і буде". Забуваючи, що українське слово "чільник" означає лідера, людину, яка веде", - сказав він.

"Навіть молоді політики радісно повторюють формулу, що "як вирішить народ, так і буде", - все буде вирішено через референдум. А насправді українська політична еліта не має спільного погляду і тема НАТО використовується як маніпулятивна, тому що жоден інший політик якоїсь серйозної відповіді на загрози, які стоять перед Україною, не дає", - вважає Рибачук.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування