Дорогий годинник патріарха Кирила в Росії називають "формою смиренності"

П'ятниця, 7 серпня 2009, 12:21

У Російській православній церкві викликав здивування ажіотаж навколо дорогого годинника патріарха Кирила.

Під час візиту патріарха в Україну на них звернули українські журналісти, повідомляє "Інтерфакс-Релігія".

"Якщо це справді дорогий годинник, то доречно поставити запитання: а чи знає сам патріарх, що він дуже дорогий?", - запитує професор Московської духовної академії протодиякон Андрій Кураєв.

Він пояснив, що патріарх по магазинах не ходить і що значною мірою побут і служіння авторитетного священнослужителя, не тільки патріарха, обставлений подарованими йому предметами.

"Цілком можливо, що цей годинник був подарований патріарху кимсь із президентів тих десятків країн, на території яких наша Церква здійснює свою пастирську діяльність", - припустив отець Андрій.

У зв'язку з галасом навколо патріаршого годинника він також нагадав, що аналогічні претензії висловлювалися і вслід святому праведному Іоанну Кронштадтському: як це, мовляв, панотець закликає до духовного життя, а сам носить дорогі шовкові ряси?

"І одного разу отець Іоанн відповів на такий докір, він сказав: я довго сумнівався, чи можу залишати в себе такі дорогі подарунки, а потім зрозумів, що, якщо я буду їх віддавати, то ображу людей, які ці подарунки мені зробили", - розповів протодиякон.

Отець Іоанн роздавав анонімні гроші, що до нього приходили, а дорогі упізнавані предмети залишав собі, щоб не бентежити тих, хто йому їх дарував.

"Це теж форма смиренності: не стилізувати себе під мандрівного злиденного ченця, а смиренно користуватися тим, що дають тобі люди і Церква, але при цьому серцем не прикипаючи до цих речей", - сказав отець Андрій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...