Гриценко: у газових контрактах закладена бомба

Вівторок, 1 вересня 2009, 08:03

У газових контрактах з Росією "закладена бомба" під суверенітет і незалежність України.

Про це заявив депутат від НУ-НС, голова комітету Верховної Ради по нацбезпеці та обороні Анатолій Гриценко в ефірі телеканалу ICTV.

"Будь-які угоди мають бути дзеркальними. Росія за 7 місяців транзитувала на 37% менше газу нашою територією. Але жодної копійки не буде штрафних санкцій. Так записано в угодах", - заявив Гриценко.

"Ми зобов’язалися покупати стільки газу, скільки нам непотрібно. Якщо ми візьмемо на 1 кубометр менше – нам потрібно буде на 100% заплатити за нього і 300% штрафу в неопалювальний період, а в опалювальний – 150% штрафу", - сказав депутат.

"Зараз прем’єр Росії сказав так великодушно, що Росія увійшла у становище і не буде виставляти нам санкції. А коли вона по-іншому поступить?", - запитав Гриценко.

Він наголосив, що Росія може так вчинити "через рік, через три, чи в 2017 році". "І повірте, за цей період набіжить штрафних санкцій на 50-70 мільярдів доларів. І можна буде всю Україну купити", - зазначив депутат.

Також, коментуючи ситуацію у фінансовій системі країни, Гриценко сказав: "Хтось грається з курсом. Грається з жовтня минулого року. Якби в нашій країні була влада, то вже у перший день цієї гри на курсі голову Нацбанку посадили б в ізолятор, а потім за ґрати".

"А він продовжує працювати нормально, спокійно і за цей час уже понад 80 мільярдів гривень пішло на підтримку банків. До речі, ще кілька місяців тому прем’єр критикувала голову Нацбанку. А зараз немає цієї критики. Відповідь проста – домовилися", - вважає депутат.

Гриценко наголосив, що "уряд живе у борг". "Забрали гроші з Росії наперед за транзит, взяли неміряно у МВФ грошей, забирають наперед податки, не повертають ПДВ", - зазначив він.

"Все це складається у десятки мільярдів грошей, які якби пішли розумно на створення робочих місць і переоснащення економіки – можна було б жити у борг", - сказав депутат.

"У вівторок буде чергове шоу: давайте зробимо мінімальну зарплату 1500 гривень. Півтора місяці тому було тільки 825, через місяць скажуть – давайте 15 тисяч мінімальну зарплату. Та можна, хоч 150, але треба, щоб було в балансі з можливостями економіки", - вважає Гриценко.

Також він звернув увагу на проблеми з фінансуванням армії.

"Три дні назад я перевіряв по сухопутних військах: бойова підготовка об’єднаних сил швидкого реагування - виділили нуль; закупка, ремонт, відновлення техніки – нуль. А у бюджеті записані конкретні цифри", - зазначив депутат.

Гриценко вважає, що це "питання безвідповідальності уряду".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування