Україна у "чорному списку" через зневагу рішень судів

Середа, 2 вересня 2009, 10:40

Україна потрапила до "чорного списку" європейських держав, які зневажають рішення судів.

Про це заявив комісар Ради Європи з прав людини Томас Гаммарберґ в інтерв’ю Радіо "Свобода".

На його думку, це явище треба розцінювати як відмову від принципів правової держави і як серйозну правозахисну проблему.

Аналізуючи скарги, котрі надходять до Європейського суду в Страсбурзі, Гаммарберґ зробив висновок, що у таких державах як Албанія, Боснія і Герцеговина, Молдова, Росія, Сербія та Україна рішення судів часто виконуються або частково, або з довгою затримкою, або деколи повністю ігноруються.

В Україні його увагу привернула низка проблем:

"Це стосується і органів державної влади, зокрема у сфері освіти, і також значною мірою державних компаній, наприклад у вугільній галузі, які не виплачують або зарплати, або пенсії, або відшкодування робітникам, які були поранені в робочий час".

Заступник директора департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Олексій Солонко визнає, що невиконання судових рішень є серйозною проблемою в країні.

Він сподівається, що її допоможе розв’язати нова редакція закону про виконавче впровадження, що готується до розгляду у Верховній Раді у другому читанні.

"Зокрема, законопроектом передбачено такий захід як адміністративний арешт фізичної особи за невиконання судового рішення", - зазначає Солонко.

"Часто трапляються випадки, коли державний виконавець з’ясовує майновий стан боржника і виявляється, що за ним майна не зареєстровано, він доходів не отримує і ми, виходить, не можемо задовольнити вимог стягувача", - додає він.

Але якщо закон має на меті покарати неплатників аліментів та інших фізичних осіб, які уникають відповідальності, то питання відповідальності держави перед, наприклад, вчителями і гірниками, яким не виплачують пенсії і зарплати, залишається відкритим.

Гаммарберґ наголошує, що реформа законодавства і збільшення фінансування судів – кроки у вірному напрямку, але їх недостатньо: важливо, щоб закони виконувалися і самою державою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування