Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пірати годують українців помиями. Їхнє життя – під загрозою

Середа, 2 вересня 2009, 10:45

Життя українського екіпажу судна "Аріана", яке захопили сомалійські пірати, опинилося під загрозою.

Про це повідомляє Радіо "Свобода" з посиланням на близьких полонених.

Зокрема, кухар "Аріани" Лариса Салинська в одному з останніх електронних листів повідомила своїм родичам, що в неї народилася мертва дитина, і вона потребує медичної допомоги.

За словами її товариша Сергія Юзвака, Лариса вже отримала медичну допомогу, натомість виникла загроза здоров’ю та життю усіх членів екіпажу.

"Продукти в них закінчилися, їх годують відходами. Привозять з материка гнилий рис, іржаву, брудну воду, і годують. В усієї команди вже проблеми зі шлунком", - розповів Юзвак.

"Якщо переговори затягнуться, пірати обіцяють вбити членів екіпажу. Вони весь час це обіцяють. Раніше пірати вимагали викуп у розмірі сім мільйонів доларів, але вже погодилися на три. Зараз на корабель для участі у переговорах має прибути головний пірат, однак господар корабля не хоче платити", - додав він.

Родичі полонених вважають, що держава покинула моряків напризволяще.

Мати Лариси Салинської Валентина заявляє, що неодноразово зверталася по допомогу до представників української влади.

"Хоч головою об стіну бийся – куди лишень не зверталися! Я маю ксерокопії цих звернень. Всі кивають на судновласника. А всі інші допомогти нам не спроможні, бо все впирається в гроші. Ющенко нещодавно говорив, що коштів на це немає. Дочка пише, що вона не отримала нормальної медичної допомоги, що вони перебувають у жахливих умовах. А господар корабля заспокоює, мовляв, це чергова провокація піратів", - сказала вона.

Водночас компанія "Укркрюїнг", яка влаштувала моряків на "Аріану" і бере участь у переговорах щодо їхнього звільнення, надавати будь-яку інформацію відмовляється.

"Ми жодної інформації нікому не надаємо. Телефонуйте до МЗС" , – відповіли журналістам у компанії.

Раніше представники "Укркрюїнга" також заявляли про піратські провокації, зокрема, про те, що листи про критичну ситуацію на кораблі пишуться на вимогу піратів.

Схожої точки зору дотримується і учасник переговорів із піратами, юрист грецької компанії "Ол Оушнз Шіпінг" Спірос Мінаш.

"Ми продовжуємо переговори. Нам точно відомо, що команді нічого не загрожує. Я не можу назвати конкретну суму викупу, на якій зараз зупинилися. Піратам це не сподобається, а отже, зашкодить переговорам", - сказав він.

Раніше у Міністерстві закордонних справ визнали, що переговори з піратами йдуть складно і що відомство "вживає всіх необхідних заходів для швидкого звільнення заручників".

Як відомо, грецьке судно "Аріана" перебуває у полоні піратів уже чотири місяці. Серед членів екіпажу - 24 українські моряки, з них - двоє жінок.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування