Ющенко вважає, що Тимошенко дала привід для зміни домовленостей з Путіним

Четвер, 3 вересня 2009, 12:50

Президент Віктор Ющенко задоволений результатами переговорів прем’єра Юлії Тимошенко із її російським колегою Володимиром Путіним.

Про це йдеться у листі президента до уряду, повідомляє прес-служба.

"Я з приємністю дізнався про обіцянку прем'єр-міністра Російської Федерації не застосовувати штрафні санкції за недобір газу, як це передбачено згаданими газовими угодами", – зауважив він у листі.

Як зазначив Ющенко, за розрахунками експертів, розмір штрафних санкцій внаслідок недобору газу у І півріччі 2009 року становить 41,9 млрд. гривень.

Водночас Ющенко висловив два застереження. По-перше, на його думку, така позиція прем'єрів України та Росії свідчить про те, що до газових угод необхідно вносити зміни – саме життя підтверджує неможливість виконання окремих їх положень.

По-друге, домовленості, які мають таку вагу для України, потрібно зафіксувати на папері, щоб убезпечити від застосування цих санкцій у майбутньому.

"Але більше всього мене турбує той факт, що Ви як знаний фахівець з газових питань відкидаєте запропоновані президентом пропозиції щодо реформування газового ринку та стабілізації фінансового стану "Нафтогазу", - сказав Ющенко.

Натомість він зазначив, що Тимошенко не запропонувала жодних альтернативних кроків, "окрім проведення непрозорих переговорів щодо залучення чергових позичок на незрозумілих умовах та не відомо від яких кредиторів".

Також Ющенко наполягає на реформуванні газового ринку. Він пропонує Кабінету міністрів на одному з найближчих засідань ще раз повернутися до обговорення фінансового стану НАК "Нафтогаз" та напрацювання заходів реформування газового ринку.

На його думку, фінплан "Нафтогазу", затверджений урядом 22 липня 2009 року, який передбачає дефіцит компанії у 33 млрд. гривень без реальних джерел його покриття, так і не був погоджений Міністерством фінансів.

"Рівень оплати спожитого газу підприємствами теплокомуненерго становить 49% – це рівень, що відкидає нас у 90-і роки", – наголошує Ющенко.

"Хочу ще раз підкреслити, що вчасний і у повному обсязі розрахунок за природний газ є прямим обов'язком і честю Уряду, чільники якого нав'язали Україні невигідні газові угоди від 19 січня 2009 року", – наголосив Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування