У Франції шкодують, що поманили Україну в НАТО

Четвер, 3 вересня 2009, 14:47

Держсекретар Франції з європейських питань П'єр Леллуш упевнений, що НАТО не варто було ініціювати процес розширення НАТО на Україну і Грузію.

Про це Леллуш заявив у четвер в інтерв'ю, опублікованому в іспанському виданні El País, відповідаючи на питання, чи вважає він розширення НАТО на схід помилкою.

"Якщо говорити про Україну і Грузію, то, звичайно, це було помилкою", - сказав він.

Якщо в Грузії є консенсус щодо бажання вступити в НАТО, але стратегічна ситуація нестабільна, то в Україні немає згоди навіть у питанні вступу, підкреслив Леллуш.

У той же час існує бажання зближатися з Європою, тому ЄС потрібно "зміцнювати зв'язки з Україною і знижувати напруженість у відносинах з Росією, очевидно в газовій сфері", зазначив Леллуш.

"Ми маємо усвідомлювати ризики, яким піддається Європа через свою енергетичну залежність, і в цій перспективі формулювати нові відносини з такими країнами, як Росія й Алжир", - заявив він.

Леллуш також зазначив, що відносини з Росією (як і з Китаєм) підкреслюють необхідність побудови спільного геополітичного бачення Європи і її місця у світі.

"Ми вивчаємо пропозицію Медведєва про створення єдиного простору безпеки й економічного співробітництва. Ми беремо до уваги, що Росія - країна, яка після холодної війни відчула на собі приниження і величезні географічні зміни. Російський кордон скоротився на понад 2000 км. Цілі країни вийшли зі складу СРСР і вступили в ЄС або НАТО", - сказав Леллуш.

, Инопресса.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування