Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Банкова натякає, що Росія має платити вдвічі більше

П'ятниця, 4 вересня 2009, 21:21

У 2010 році ціна на транзит російського газу залишатиметься вдвічі нижчою за інші європейські країни.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

"Базовим параметром (базовою ставкою) у цій формулі визначено "складову тарифу, діючого в рік, що безпосередньо передує даному року транспортування". Базовою транзитною ставкою на 2010 рік визначено 2,04 доларів за 1000 кубометрів на 100 км", – наголосив він, посилаючись на умови газових угод.

У рамках виконання зазначеного контракту, на основі цієї базової ставки розраховуються транзитні ставки на кожний наступний рік з урахуванням рівня інфляції в ЄС, паливної складової тарифу та інших параметрів, йдеться у повідомленні.

"За згаданою формулою у 2010 році середня транзитна ставка складатиме близько 2,7 доларів США", – сказав Соколовський.

За його оцінкою, до певної міри зазначене підвищення транзитної ставки відповідає домовленостям, досягнутим президентом Віктором Ющенком з колишнім президентом РФ Володимиром Путіним у лютому 2008 року.

"Однак, незважаючи на позитивні зрушення, у 2010 році транзитна ставка за транспортування російського газу все одно буде майже вдвічі нижчою, ніж в інших європейських країнах, через необґрунтоване заниження базової транзитної ставки 2,04", – прогнозує представник президента.

Крім цього, зауважив він, не виконуються домовленості президентів щодо синхронного підвищення транзитної ставки і ціни на газ для України, яка уже розраховується за ринковим принципом на основі найвищої в Європі базової ціни – 450 доларів за 1000 кубометрів.

У результаті, у разі збереження незмінними газових контрактів від 19 січня 2009 року, через згадану асиметрію та інші дискримінаційні умови, фінансовий тиск на Україну в газовій сфері зростатиме, зазначила прес-служба.

"Відтак не зрозумілими є заяви прем’єра про начебто встановлення українською стороною нових транзитних ставок, які й без участі керівництва уряду однозначно розраховуються за січневим контрактом", – сказав Соколовський.

"Президент котре закликає уряд реально оцінити наслідки згубних для України газових контрактів і наполягає на перегляді окремих дискримінаційних їх положень з метою встановлення взаємовигідного партнерського співробітництва з РФ у газовій сфері на довгострокову перспективу", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування