Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі вважають, що Україну не можна кинути напризволяще

Неділя, 6 вересня 2009, 14:32

Президентські вибори в Україні стануть серйозним випробуванням для ЄС, який шукає шляхи розвитку відносин з Росією.

Про це заявив депутат Європарламенту Чарльз Теннок у своїй статті для Дзеркала тижня.

"Євросоюз повинен чітко дати зрозуміти Кремлю, що будь-яке втручання в демократичні процеси в таких суверенних і незалежних державах, як Україна, призведе до серйозних наслідків", - зазначив він.

"Очевидно також, що ЄС має зміцнити свою єдність перед російськими провокаціями і винести уроки з подій в Грузії", - заявив депутат.

"Якщо ми справді віримо в демократію, свободу і розширення співтовариства держав - членів ЄС, Європейський Союз не може дозволити собі кинути Україну напризволяще", - вважає Теннок.

Він зазначив, що "вже зараз є ознаки того, що Україні загрожує період політичного хаосу".

"Російський президент Дмитро Медведєв нещодавно надіслав своєму українському колезі Віктору Ющенку чималий список питань, наповнених неприхованою неповагою, завершивши своє послання відмовою на цьому етапі направити до Києва нового російського посла", - заявив парламентар.

"Безумовно, Ющенко невміло розвивав відносини з Росією, як і багато чого іншого протягом свого президентства", - вважає Теннок.

"Але його дії не заслуговують такої гострої критики з боку російського президента, який відкрито розповів свої претензії у відеоролику, на якому позаду нього погрозливо маячив військовий корабель", - йдеться у статті.

Депутат Європарламенту заявив, що "в умовах наближення зими Росія може спровокувати новий газовий конфлікт, що позначиться не тільки на Україні, але і на країнах ЄС".

"Неважко уявити собі розвиток подій за грузинським сценарієм у тому випадку, якщо проросійський кандидат Віктор Янукович програє президентські вибори, а прозахідний лідер, прийшовши до влади, прискорить переорієнтацію України у протилежний від Росії бік", - зазначив Теннок.

"Легко сказати, що Захід міг би відреагувати на це як на грубе порушення і дати жорстку відповідь на будь-яке втручання (військове або невійськове) у президентські вибори в Україні і їх результати. Однак досвід Грузії вказує на інший варіант", - заявив депутат.

"Очевидно, що Росія хотіла б перекреслити демократичні досягнення України за останні п'ять років і бачити на президентській посаді в Києві поступливішого, проросійськи налаштованого кандидата", - зазначається у статті.

"Об'єднаного Європейського Союзу, який би стояв за спиною України, було б достатньо, щоб запобігти таким наслідкам", - вважає парламентар.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування