НАЦБАНК КИНЕ МІЛЬЯРД ДОЛАРІВ НА ПОРЯТУНОК ГРИВНІ

Понеділок, 7 вересня 2009, 18:49

Нацбанк у вересні готовий витратити близько 1 млрд. доларів золотовалютних резервів на підтримку курсу гривні.

Про це заявив у понеділок на прес-конференції голова Національного банку Володимир Стельмах, повідомляє УНІАН.

При цьому він повідомив, що із вівторка Нацбанк переходить на нову систему здійснення своїх інтервенцій шляхом проведення аукціону.

"Ми переходимо на новий порядок нашої участі на валютному ринку. Це валютні аукціони. Аукціонний принцип - хто більше дає, тому й продаємо. Бажаєте $200 млн за 10 грн/$ - беріть", - сказав Стельмах, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Глава НБУ також висловив думку, що нова форма проведення інтервенцій дозволить знизити спекулятивні складову в курсової динаміки.

Він пояснив, що банки, які на міжбанку заявляли готовність купувати валюту за курсом понад 8,4 грн/$, направили в Нацбанк заявку на купівлю за курсом 8,16 грн/$.

Стельмах також повідомив, що в поточних умовах максимальні курс ефективної купівлі валюти не може перевищує 8,2 грн/$.

За його словами, відсікання заявок може проводитися з урахуванням офіційного курсу або середньоринкового міжбанківського курсу. "Хто дав нижче цього критерію - той випадає", - пояснив він.

При цьому, Стельмах повідомив, що Нацбанк може звернутися до МВФ з пропозицією змінити орієнтири валютних резервів, які зафіксовані в рамках програми stand-by, якщо потреба у валюті буде значною.

Як відомо, з 27 лютого ц.р. Нацбанк почав проводити цільові валютні аукціони для задоволення потреб позичальників – фізичних осіб з метою погашення ними заборгованості за кредитами, одержаними у валюті.

Банки повинні забезпечити продаж клієнтам іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні Національного банку України, за курсом, який не може перевищувати курс аукціону плюс 0,2% від суми купівлі на сплату пенсійного збору.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування