Депутати підштовхують Нацбанк до емісії - Стельмах

Вівторок, 8 вересня 2009, 00:50

Перевищення доходів над витратами Нацбанку в 2009 році може скласти до 800 млн грн.

Про це заявив голова Нацбанку Володимир Стельмах на прес-конференції у понеділок.

"Рівень позитивності далекий від того, що від нас хотіли б отримати", - сказав він.

Глава Нацбанку зазначив, що в умовах кризи центральний банк стикається з неплатежами по своїх кредитах і змушений формувати відповідні резерви.

Зокрема, за його словами, за кредитом уряду на суму 7,9 млрд грн. НБУ вже сформував резерви на рівні 4,2 млрд грн.: у разі непогашення до кінця року в резерви доведеться направити повну суму такого кредиту.

Крім того, за його словами, деякі банки, які залучили рефінансування Нацбанку, не змогли розрахуватися за кредитами: центральний банк пролонгував такі кредити на термін до п'яти років, не наполягаючи на банкрутстві фінустанов. У цілому, банки не заплатили НБУ за кредитами рефінансування 1,7 млрд грн.

Стельмах також повідомив, що скорочення доходів Нацбанку в поточному році пов'язане із зниженням ставок НБУ і зменшенням обсягу валютних резервів.

У зв'язку з цим він підкреслив, що передбачене парламентом додаткове перерахування до держбюджету перевищення доходів над витратами НБУ у 2009 році на суму 9,8 млрд грн не реалістично і підштовхує центральний банк до прямої емісії коштів.

Голова НБУ висловив думку, що долю відповідного закону буде визначати Конституційний Суд.

У той же час Стельмах повідомив, що Нацбанк готовий продовжити викуп облігацій уряду, але при цьому він буде орієнтуватися на динаміку цін.

"Ми будемо продовжувати викуп облігацій внутрішньої державної позики. Але, виходячи з того, щоб ці наші гроші не розкручували інфляцію", - сказав він.

Голова Нацбанку також заявив, що НБУ у своїй діяльності буде орієнтуватися на забезпечення інфляції у 2009 році на рівні 9,5%, оскільки такий орієнтир встановлений у держбюджеті.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування