Чиновники секретаріату Ющенка продають нагороди?

Вівторок, 8 вересня 2009, 11:11

Чиновників секретаріату президента звинувачують у роздачі державних нагород за гроші.

"На будь-яку нагороду, у тому числі найвищу – звання Героя України, існує своя такса", - заявив депутат від БЮТ Андрій Сенченко газеті "Сегодня".

"Усі це знають, але вголос не говорять, розуміючи, що довести факт дуже важко, якщо взагалі можливо", - стверджує він.

За словами бютівця, наближення виборчої кампанії, а також криза позначилися на "розцінках" – вони стали меншими.

Водночас, за словами Сенченка, чим вища посада в чиновника, тим дешевше він бере за послуги, тому що "менше ділитися доводиться з начальством".

"Мені відомий факт, коли один мешканець півдня заплатив за "Героя України" 5 млн. доларів", - каже бютівець. - Почувши про це, один із керівників секретаріату президента, з яким я розмовляв, вигукнув: "Та ну, я б узявся і за 250 тисяч!"

Сенченко каже, що за гроші також роздаються й генеральські звання.

Водночас, заступник керівника Служби держнагород і геральдики секретаріату президента Віктор Бузало назвав усі ці звинувачення брехливими. "Так і напишіть: ми їх не коментуємо, тому що це маячня", - сказав він виданню.

Відомий генерал на умовах анонімності розповів: "Ніхто не зізнається, що нагороду чи звання отримав за гроші. Звісно, далеко не усі ордени і звання роздають за гроші, але якщо бачите у списку нагороджених чиновника чи бізнесмена середньої руки (великі отримують ордени як подяку за послуги владі, їм платити немає сенсу) – майже напевно він отримав орден або за гроші, або по блату".

За його словами, він отримав звання генерал-майора безкоштовно, на хвилі "помаранчевої революції", але пізніше, коли постало питання про подання на нагороди і звання новій групі претендентів, йому "відкритим текстом запропонували: "Треба занести 50 тисяч (доларів). Далі буде ще дорожче".

"Я вирішив не давати, і в указі мого прізвища не виявилося, хоча в поданні воно було. Через півроку заплатив, правда, уже 75 тисяч "зелені", і все пройшло без проблем", - каже генерал.

Інша людина також зізналася, що їй довго затримували звання заслуженого юриста України – і людина отримала його, лише передавши у Київ 10 "штук".

Як пише "Сегодня" з посиланням на свої опитування і неофіційні дані правоохоронців, за видачу нагород чиновники можуть брати: медаль "За працю і доблесть" - $ 3-5 тис., звання "Герой України" – від $ 250 тис. до 5 млн., орден Ярослава Мудрого – від $ 200 тис. до 3 млн., орден княгині Ольги – від $ 50 до 75 тис., орден "За заслуги" - від $ 100 тис. до 2. млн., звання "Заслужений працівник культури України" - $ 5-10 тис., звання "Заслужений юрист" - $ 10-20 тис.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News