Ющенко не дав Тимошенко заробити на податках

Вівторок, 8 вересня 2009, 14:20

Президент Віктор Ющенко зупинив дію постанови уряду "Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток".

Відповідний указ розміщено на сайті президента.

Постановою уряду було встановлено, що під час формування показників податкової звітності з податку на прибуток за 9 місяців 2009 року можна віднести до валових витрат лише від'ємні суми стосовно погашеної платником податку заборгованості в іноземній валюті.

Водночас у складі валових витрат враховуються суми від'ємного значення, отримані від перерахунку іноземної валюти, яка обліковується на банківських рахунках платника податку або у його касі.

У разі відмови платника податку на прибуток здійснювати уточнення сум від'ємного значення, сформованого за рахунок перерахунку непогашеної заборгованості в іноземній валюті, податкова мала провести протягом місяця перевірку достовірності визначення сум.

Президент вважає, що постанова уряду не відповідає Конституції, за якою кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом, вносити зміни дло яких може лише парламент.

У пояснювальні записці до постанови Кабмін вказував, що одним з основних ризиків виконання планових надходжень податку на прибуток у 2009 році є врахування у звітних періодах цього року від’ємного значення об’єкту оподаткування податком на прибуток у сумі 39,5 млрд. грн., переважна більшість якого сформована у четвертому кварталі 2008 року в наслідок падіння виробництва та девальвації національної валюти.

За рахунок цього вони віднесли до складу валових витрат збитки у вигляді від’ємної курсової різниці у сумі приблизно 25 млрд.грн.

Враховуючи вищезазначене Кабмін хотів обмежити перенесення збитків у 2009 році.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування